RADIO: herinrichting Zeeweg – Stationsweg

De verkeersdrukte op de Stationsweg en de Zeeweg in Heiloo is in het algemeen te hoog. Dat blijkt uit onderzoek. De drukte op de Stationsweg is al zeker tien jaar  boven de toetswaarde, en de Zeeweg is de laatste jaren drukker geworden. De twee wegen worden anders ingericht om verkeer te ontmoedigen, maar de voorbereidingen hebben tijd nodig. De Vennewatersweg wordt juist voorbereid op een toename van verkeer. De verwachting is dat de herinrichting van de Zeeweg eind volgend jaar of begin 2025 start.

 

 

Door de aanwezigheid van permanente telpunten op circa 25 locaties in Heiloo kan de verkeersintensiteit op verschillende wegen in Heiloo goed in beeld gebracht en gerapporteerd worden. Uit het onderzoek blijkt dat de verkeersintensiteit op de Stationsweg in 2023 permanent boven de toetswaarde voor die weg heeft gelegen.

De verkeersintensiteit fluctueert gedurende het jaar weliswaar, maar over het algemeen kan volgens de gemeente worden gesteld dat de intensiteit op de Stationsweg al zeer lange tijd, in ieder geval voor de afgelopen 10 jaar, op een redelijk stabiel niveau ligt. Ook voor de Zeeweg geldt dat in 2023 de toetswaarde bijna permanent is overschreden. Voor de Zeeweg geldt dat de intensiteit de afgelopen jaren steeds iets toe is genomen. Daarom worden er maatregelen voorbereid om de verkeersintensiteit op de route Stationsweg–Zeeweg terug te dringen, maar die vergen een lange aanlooptijd.

In het Verkeersplan 2018–2030 is al opgenomen dat de Stationsweg wordt heringericht en inmiddels is dit aangevuld met de Zeeweg omdat dan een veel grotere winst behaald kan worden, om de route Zeeweg–Stationsweg meer als 30 kilometer per uur weg in te richten waardoor deze minder aantrekkelijk wordt als ontsluitingsroute.

De verwachting is dat eind 2024, begin 2025 een start gemaakt kan worden met de herinrichting van de Zeeweg. Daarnaast wordt de Vennewatersweg heringericht, zodat deze route juist zo aantrekkelijk mogelijk wordt om verkeer op een vlotte en veilige wijze af te wikkelen.