RADIO: Burger Kings blijven dicht

De Burger King op de NS-stations Alkmaar, Hoorn en Haarlem hoeven van de rechtbank niet meer open. Verhuurder NS eiste dit, vooral de sociale veiligheid, maar zorgt volgens de rechter voor teveel verliezen. De drie fastfood-restaurants leden bij elkaar al één en een kwart miljoen euro verlies. Wel moet de fastfoodketen de contracten gewoon uitzitten en de huur tot eind 2025 betalen.

zoals verhuurder NS in een rechtszaak heeft geëist.
De rechter is het met Burger King eens dat de fastfoodketen hiermee te grote verliezen zou lijden.

NS Stations B.V. sloot in 2015 een huurovereenkomst met het bedrijf HMSHOST Nederland B.V. om op zeventien treinstations in ons land Burger King-restaurants te exploiteren. Volgens deze overeenkomst, die op dit moment nog voor vijftien Burger Kings geldt, begon deze deal op 1 december 2015 en loopt deze af op 30 november 2025.

Op het NS-station Hoorn is de Burger King sinds 31 oktober gesloten. Sinds 15 november geldt dit ook voor de Burger King op station Alkmaar. Al eerder, namelijk op 17 oktober, ging de Burger King op station Haarlem op slot. Zowel NS als HMSHOST zijn tot nu toe publiekelijk niet duidelijk wat er loos is. Op de Burger Kings hangen alleen briefjes met de Engelse tekst: ‘Sorry, we’re closed. You can find us at Amsterdam Central Station’.

De twee partijen blijken een juridische strijd met elkaar te hebben uitgevochten. HMSHOST stelt in een brief van 13 oktober 2023 aan de NS niets anders te kunnen dan de drie Burger Kings te sluiten vanwege grote verliezen die hier gemaakt worden zonder uitzicht op een snelle verbetering. Het gaat hierbij totaal om een verlies van nu al ruim 1.250.000 euro.

Boetes
NS eiste vervolgens via de rechter dat de Burger Kings weer open gingen tot het eind van de gesloten huurovereenkomst in 2025. Dit op straffe van een boete van twee mille per vestiging, vermeerderd met een boete van 500 euro per dag. De NS wil de restaurants open omdat het hier anders stil en donker is en reizigers zich minder veilig voelen.

Volgens NS hebben de Burger Kings van eind 2015 tot en met 2019 winst gemaakt, behoort verlies tot het ondernemersrisico en valt de keten onder het internationale miljardenbedrijf Autogrill waardoor het verlies draagbaar is. Volgens HMSHOST moet zij de verliezen in Nederland echter zelf dragen. Ook de door NS genoemde optie om bestelzuilen te plaatsen om op personeelskosten te drukken is volgens Burger King geen optie omdat het installeren van zo’n zuil een ton kost wat niet meer in de resterende huurtijd terugverdiend kan worden.

Op drie vestigingen op grote stations na draaien alle Burger Kings op de stations met verlies. Dit komt volgens de fastfoodreus onder meer door de -tijdens en na- corona teruggelopen reizigersaantallen, een verdubbeling van de energiekosten, door de NS doorgevoerde stijging van logistieke- en servicekosten op de stations, gestegen loonkosten, hogere vleeskosten, en het feit dat klanten door energiekosten en hoge inflatie minder geld te besteden hebben.De af te dragen huur aan de NS wordt in deze situatie als onverantwoord hoog bestempeld. Waarbij de leegstand op NS-stations ook niet bevorderlijk werkt voor een goede omzet. In Hoorn wordt de vroegere NS-loketruimte niet gebruikt. In Alkmaar is juist de AKO-boekwinkel gestopt. Op het station in Haarlem staan vier winkelruimtes leeg.

De partijen zijn er onderling niet uitgekomen. De NS was bereid de exploitatietijd met een half jaar te verkorten, maar dan wel tegen betaling van een boete van 350.000 euro. Dat ging Burger King te ver. Het bedrijf zegt dusdanig zware verliezen te lijden en zo diep in de rode cijfers terecht te komen dat niet verlangd kan worden dat zij de drie vestigingen in Hoorn, Alkmaar en Haarlem tot eind 2025 moet blijven exploiteren.

De voorzieningenrechter is het hiermee eens. Het financiële belang van Burger King weegt voor de rechter zwaarder dan de sociale veiligheid op de stations. Concreet heeft de rechter besloten dat voor de drie stations wel huur moet worden betaald tot eind 2025, maar Burger King hoeft de exploitatie hier niet langer voort te zetten. Ook de gevraagde boetes zijn afgewezen.

Forse verliezen
Volgens HMSHOST hebben diens Burger Kings op de NS-stations Hoorn, Alkmaar en Haarlem de laatste twee jaar forse verliezen gemaakt. De vestiging in Hoorn maakte over 2022 een verlies van 175.968 euro en over de eerste tien maanden van dit jaar een verlies van 130.042 euro. De Burger King in Alkmaar sloot 2022 met een verlies van 266.332 euro en 2023 tot en met oktober met een verlies van 134.309 euro. De Haarlemse Burger King kwam over 2022 304.094 euro tekort en de eerste negen maanden van 2023 240.208 euro.