RADIO: onvrede personeel Social Leisure

Medewerkers van het failliete Stichting Social Leisure zijn niet blij met hoe de afgelopen periode is gelopen. De personeelsvertegenwoordiging spreekt van een ’valse start’. Medewerkers kregen met boosheid en frustratie van gedupeerden te maken, en eerder liep het fusieproces met Heerhugowaard Sport stroef. Er moest volgens het Heerhugowaardse bedrijfsmodel gewerkt gaan worden en na onderhandelingen en werksessies werd het volgens de PVT vanaf oktober stil. Tot het faillissement op 1 december. Op dit moment zou nog niet voor iedere medewerker duidelijk zijn hoe hun overeenkomst eruit gaat zien.

waren er onderhandelingen over een fusie met Heerhugowaard Sport, maar dan moest wel het Heerhugowaardse bedrijfsmodel worden aangehouden.  Na kennismakingen  Ook was er volgens de PVT een periode zonder communicatie.

 

Het faillissement van SSL/Langedijk Actief BV, dat verantwoordelijk was voor de exploitatie en het beheer van de binnensportaccommodaties in Langedijk, heeft er flink ingehakt bij de medewerkers. Naast het verlies van hun baan en onzekerheid over hun inkomen, kregen de medewerkers veel boze klanten tegenover zich. Een aantal van de gedupeerde klanten dreigden immers veel geld kwijt te raken doordat ze net zwemlespakketten hadden gekocht.

„Het personeel werd hier persoonlijk op aangesproken. Er werd op de deur gebonkt, de telefoonlijn lag plat, de mailberichten stroomden binnen en het personeel werd lastiggevallen in de supermarkten. Een aantal van hen durfde zelfs geen boodschappen meer te doen in hun eigen dorp”, aldus Melio, die zegt dat de medewerkers op zich wel begrip hadden voor deze boosheid.

Tijdens de raadsvergadering op 19 december komt wethouder Does met het bericht dat er overeenstemming is bereikt met de curator. Dijk en Waard Sport BV neemt de exploitatie en het beheer van de sportaccommodaties over, inclusief het personeel. En de zwemlespakketten en abonnementen blijven geldig. De gemeenteraad is tevreden over het feit dat er binnen twee weken na het faillissement een oplossing is. En dat nog wel voor de kerst.

Toch zijn er nog volop vragen. Met name bij de medewerkers van SSL/Langedijk Actief die dringend worden verzocht om voor vrijdag 22 december, 14 uur, hun ondertekende contract in te leveren. Want worden alle opgebouwde rechten wel overgenomen door het nieuwe sportbedrijf?

Volgens de voorzitter van de PVT besluiten meerdere medewerkers elders aan de slag te gaan, al schat hij dat verreweg de meesten ’getekend hebben bij het kruisje’. Toch sluit hij niet uit dat nog meer medewerkers uiteindelijk hun heil elders zullen zoeken uit onvrede over de hele gang van zaken.

De onvrede is er immers al langer. Bijvoorbeeld over het feit dat de interim-directeur van Heerhugowaard Sport NV degene is die het onderzoek uitvoert over hoe de twee sportbedrijven in Dijk en Waard in de toekomst gaan samenwerken. De uitkomst van het onderzoek is niet verrassend. Gekozen wordt voor het Heerhugowaardse model, waarbij een gemeentelijk sportbedrijf – en dus niet een andere partij zoals de maatschappelijke onderneming SSL – de exploitatie en het beheer van de sportaccommodaties op zich neemt.

Vanaf dat moment wordt toegewerkt naar een soepele overgang van onderneming. Lange tijd hoort het personeel echter niets. Pas op 31 augustus dit jaar komt er een uitnodiging voor een groot personeelsoverleg, zegt Melio. Het fusieproces gaat van start. Personeel van beide sportbedrijven komen bij elkaar ter voorbereiding op de samenwerking. De Ondernemingsraad van Dijk en Waard Sport NV en de PVT van Langedijk Actief/SSL zitten samen aan de onderhandelingstafel voor een overgangsprotocol waarin alle rechten worden vastgelegd. Uitgangspunt is dat ieder personeelslid ’veilig’ over kan gaan naar de nieuwe organisatie.

Medewerkers van de twee sportbedrijven doen mee aan werksessies waarin niet alleen wordt kennisgemaakt met de nieuwe collega’s, maar waarin ook input wordt gegeven om te komen tot een goede businesscase van het nieuw op te richten sportbedrijf. Het leidt ertoe dat er in oktober een advies ligt van de samenwerkende OR en PVT.

Maar daarna blijft het volgens Melio stil totdat op 1 december het bericht komt dat SSL/Langedijk Actief het faillissement aanvraagt, nadat SSL en de gemeente niet tot overeenstemming zijn gekomen over de samenwerking. Het faillissement staat een soepele overgang van onderneming in de weg, ook al blijkt al snel dat Dijk en Waard Sport de accommodaties in haar beheer krijgt.

De medewerkers moeten echter weer ’sollicitatiegesprekken’ voeren en de langdurig zieke medewerkers gaan niet mee. „Ook zijn er mensen niet uitgenodigd”, zegt Melio. Volgens hem is het ook nog steeds onduidelijk hoe het zit met de opgebouwde rechten, zoals leeftijdsdagen.

Melio zegt dat de medewerkers nog steeds hopen dat de gemeente het overgangsprotocol aanhoudt. „Terugkijkend op het afgelopen jaar moge het duidelijk zijn dat de wijze waarop het samenwerkingsproces is verlopen niet bepaald de schoonheidsprijs verdient.” Wel is volgens hem de mogelijkheid tot sport en beweging in de vertrouwde accommodaties zeker gesteld dankzij de ’tomeloze inzet’ en de ’bereidwilligheid van alle sportmedewerkers’ om tot een goed samenwerkingsverband te komen.

Reactie gemeente
De gemeente laat in een reactie weten nog niet precies te kunnen zeggen hoeveel mensen er vanuit SSL in dienst treden bij Dijk en Waard Sport BV. „Er zijn ongeveer veertig medewerkers die het arbeidscontract al hebben ondertekend en vanaf 1 januari aan het werk kunnen, maar er is ook een aantal mensen dat nog niet heeft getekend en/of ervan afziet om in dienst te komen bij Dijk en Waard Sport BV. Een aantal mensen is door langdurig ziek zijn onder begeleiding van het UWV in een ’2e spoor traject’.”

Het tekenmoment van 22 december heeft volgens de gemeente niet te maken met een deadline voor de keuze om wel of niet bij Dijk en Waard Sport BV te komen werken, maar heeft te maken met het uitbetalen van het loon van januari. „Medewerkers die het arbeidsvoorstel vóór of op 22 december hebben getekend, ontvangen het salaris van de maand januari ook in januari. Anders wordt dat weliswaar januari, maar dan in de vorm van een voorschot. We geven medewerkers de tijd om de arbeidsvoorwaarden goed door te nemen en een weloverwogen keuze te maken. Uiteraard hopen wij de geïnteresseerde betrokkenen bij Dijk en Waard Sport BV spoedig te mogen verwelkomen als medewerker.” De voorzitter van de PVT reageert verbaasd: „De indruk was echt: als je nu niet tekent, dan heb je straks geen werk.”

De gemeente laat weten dat een akkoord voor een soepele overgang van onderneming naar Dijk en Waard Sport BV ’helaas’ nooit dichtbij is geweest. „Door het ontbreken van door de accountant gecontroleerde en ondertekende jaarstukken 2022 (welke volgens de subsidievoorwaarden op 1 april binnen hadden moeten zijn) en veel administratieve onduidelijkheid, heeft SSL die financiële en administratieve onzekerheden – ondanks de inspanningen van beide kanten – niet kunnen wegnemen. Bij een overname met deze onzekerheden, zouden de risico’s aanzienlijk zijn.”

Opvallend is het dat wethouder Does tijdens de raadsvergadering op 19 december aangeeft dat het wel meevalt met de hoogte van de bedragen. En de curator laat weten dat er bij SSL geen sprake was van financieel wanbeleid, maar dat de stichting nog kampte met de financiële gevolgen van de lockdowns tijdens de coronapandemie en de hoge energieprijzen.

Vervallen
Ook gaat de gemeente in op de rechten van de medewerkers. „Doordat SSL failliet is gegaan, neemt Dijk en Waard Sport BV personeel over vanuit een faillissement. Dat betekent juridisch gezien dat rechten die zijn opgebouwd door het faillissement ontslagen personeel per definitie vervallen. Het nieuwe sportbedrijf zal begin volgend jaar de mogelijkheden en onmogelijkheden verder onderzoeken.”

„Het mag duidelijk zijn dat medewerkers gelijk worden beloond/gewaardeerd volgens de CAO (op basis van functie, ervaring, et cetera). Het UWV betaalt wel de vakantiedagen over 2023 uit en de gemeente Dijk en Waard compenseert aantoonbare overuren aan de voormalige werknemers van SSL/Langedijk Actief BV. In bepaalde situaties kan ook een beperkt aantal eerder opgebouwde rechten (bijvoorbeeld dienstjaren) wel worden overgenomen. Deze rechten zal de gemeente en/of Dijk en Waard Sport BV uiteraard respecteren.”

De vakbonden FNV Sport en Bewegen en CNV Vakmensen doen een moreel beroep op de gemeente om zich te houden aan de voor het faillissement gemaakte afspraken in een overgangsprotocol. Ingrid Koppelman, bestuurder bij FNV Sport en Bewegen vindt dat het faillissement geen reden is voor de gemeente om die eerdere aanvullende afspraken die op papier zijn gezet niet over te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de dienstjaren die medewerkers hadden opgebouwd en de overuren die ze hebben gemaakt. „En ik vind het moeilijk dat zieke medewerkers nu buiten de boot vallen. Mensen werken aan hun herstel, dit is een klap voor hen.” Ze geeft aan dat de FNV-medewerkers die lid zijn individueel bij zal staan.