Stompetoren verzet zich tegen verwijdering bruggetje: “De verbinding van ons buurtschap”

Tumult in Stompetoren: een bruggetje over de Noordervaart dreigt te verdwijnen, en dat valt slecht in het dorp. Inwoner Maurice Peeters is een handtekeningenactie gestart om de plannen van de gemeente te stoppen. “Dit bruggetje is de verbinding van ons buurtschap en is dus van groot belang.” Volgens de gemeente zijn de plannen nog niet definitief, maar volgens Peeters is het ‘vijf voor twaalf’.

Kort voor de kerst viel een brief op de mat bij omwonenden van de ‘witte brug’. Volgens Maurice Peeters was de boodschap klip-en-klaar, vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws: de brug heeft, na de herinrichting van de N243 en het verplaatsen van de bushalte, geen functie meer en bovendien is de oversteekplaats bij de brug niet veilig. De brug moet dan ook weg.

Ophef in Stompetoren. “Dit bruggetje wordt gebruikt om een ommetje te lopen langs de vaart. Daarnaast is het ook belangrijk als verbinding: om bij elkaar langs te gaan of iets te brengen. Het is dus onderdeel van een sociaal iets”, stelt Peeters. En er is volgens hem in al die 70 à 80 jaar dat de brug er is nooit een ongeluk gebeurd. Hij begon een petitie voor behoud van het witte bruggetje en kreeg brede steun van zijn dorpsgenoten en de dorpsraad. Ook de lokale politiek sprong in de bres.

“Onze fractie is voor behoud van de brug over de Noordervaart”, laat OPA-raadslid Ruud van Lier weten. Zelf woont hij ook in de Schermer. De VVD en Seniorenpartij Alkmaar denken er net zo over. Met elkaar hebben de drie fracties al een aardig aantal zetels.

Volgens de gemeente zijn de plannen om de witte brug over de Noordervaart te verwijderen ook nog helemaal niet zeker, al;dus een woordvoerder: “Er zijn wat zorgen over de verkeersveiligheid. En daarom zijn er redenen om de brug weg te halen als verkeersverbinding. Maar daar is nog geen besluit over genomen. Eerst gaan we samen met de provincie in gesprek met de bewoners en dan nemen we een besluit over de toekomst.”

Dinsdag 9 januari zitten de dorpsbewoners, provincie en gemeente met elkaar om de tafel.