RADIO: Kersthuis in Grote Kerk populairder dan verwacht

Het Kersthuis in Grote Kerk van Alkmaar trok 12.500 bezoekers en was daarmee populairder dan verwacht. Vooral gezinnen waren positief over de sfeervolle inrichting en de activiteiten. Ook het kerstontbijt speciaal voor 100 Alkmaarders met een minimuminkomen viel in de smaak. Spullen die uit het Kersthuis overbleven zijn gedoneerd aan basisscholen en een AZC. Organisator Doss Events gaat evalueren en daarna bepalen of er volgend jaar weer een Kersthuis komt

Honderd Alkmaarders met een minimuminkomen werden uitgenodigd voor een kerstontbijt op 24 december.

Spullen die over bleven van het Kersthuis heeft Doss Events aan basisscholen en een AZC gedoneerd. Het bureau gaat het evenement evalueren. ,,Dan beslissen we of en hoe we hier in Alkmaar een vervolg aan geven.”

 

De allereerste editie van Kersthuis in de Grote Kerk in Alkmaar heeft 12.500 bezoekers getrokken. „We hoopten vooraf op 10.000 bezoekers, dus hier zijn we heel blij mee”, zegt Lotte van der Eng van organisator Doss Events. Of en op welke manier het sfeervolle kerstevenement een vervolg krijgt is nog niet duidelijk.
Een ploegje sjouwers is deze vrijdagochtend druk in de weer in de Grote Kerk. 250 kerstbomen liggen middenin de kerk op hun kant. Een voor een worden ze naar buiten gesleept,langs het grote rendier die de kerstman voorttrok, die nog als decorstuk in de kerk staat. Buiten staat de versnipperaar al met draaiende motor te wachten.

De bomen vormden de afgelopen weken het kerstbomenbos, een van de attracties van het Kersthuis. Bezoekers kwamen na binnenkomst in het bos terecht. In de kerk stonden kraampjes met lekkernijen en spullen voor in huis, er was onder meer een silent disco en een curlingbaan.

Kinderen
Vooral bij jonge gezinnen viel het Kersthuis in de smaak, zegt Lotte van der Eng. „Van die groep kregen we hele positieve reacties. Kinderen konden hier lekker spelen met Lego, op de curlingbaan. Kinderen blij, ouders blij.”

Maar de bezoekers die het idee hadden dat Kersthuis een soort kleine versie van de kerstmarkt van Düsseldorf zou zijn, waren minder enthousiast. „De kerk stond niet bomvol met kraampjes. Dat hebben we ook gecommuniceerd, maar een deel van onze bezoekers is toch met die verwachting naar binnen gegaan. Dat zijn dingen die we hebben geleerd. Dit is natuurlijk ook de eerste keer dat we dit doen. We zouden bij een volgende editie ook meer ’s avonds open willen zijn en dan koren of muziekgroepen uitnodigen, want zodra het donker was, was het op zijn mooist in de kerk.”

Kerstontbijt
Doel van Kersthuis was ook de kerstgedachte uit te dragen. Honderd Alkmaarders met een minimuminkomen werden uitgenodigd voor een kerstontbijt op 24 december.

„Dit hebben we kunnen organiseren in samenwerking met Taqa De Vest en het was ontzettend leuk. De kerstman kwam en iedereen kreeg een kerstcadeautje.” Ook konden 150 kaarten voor het Kersthuis weggegeven worden omdat betalende bezoekers een kaartje voor iemand anders kochten.

Kersthuis was open voor het publiek van 23 december tot 3 januari, „De kerstdagen waren het drukst bezocht, dat hadden we zelf niet verwacht. Soms was het zelfs nodig om publiek te laten wachten omdat er anders teveel mensen binnen zouden zijn.” De weken voor kerst waren er besloten bedrijfsuitjes in de kerk.

Spullen die over bleven van het Kersthuis heeft Doss Events aan basisscholen en een AZC gedoneerd. Het bureau gaat het evenement evalueren. ,,Dan beslissen we of en hoe we hier in Alkmaar een vervolg aan geven.”