De brandweer in Noord-Holland-Noord heeft een flinke financiële injectie nodig om de slagkracht weer op orde te krijgen. De brandweerzorg ‘piept en kraakt’ volgens commandant Krishna Taneja zó hevig dat meer dan de helft van de korpsen overdag problemen heeft met uitrukken als er een melding is. De korpsleiding vraagt de gemeenten om 5,7 miljoen euro extra, verspreid over drie jaar, om dat op te kunnen lossen.
Een maand geleden kwam de Veiligheidsregio met het Meerjarenontwikkelplan Brandweer 2024-2027. Hierin stonden alarmerende cijfers over de onderbezetting, die regionaal brandweercommandant Taneja nog maar even benadrukt. Van de 52 korpsen staat de helft onder flinke druk: “Zij zijn niet in staat om de bezetting te garanderen, met name in de kustgebieden ter hoogte van Alkmaar zien we dit probleem”, zegt hij tegen mediapartner NH Nieuws. De beroepsformatie in Alkmaar is zelfs te klein voor de wettelijke dekking.
Om voldoende capaciteit te krijgen moet er volgens de Veiligheidsregio een flexibel inzetbaar team komen van betaalde brandweerlieden. Ook wordt gewerkt aan het werven van meer vrijwilligers. Een optie is om een afgeslankt programma aan te bieden, waarin problemen die nauwelijks voorkomen niet of weinig aan bod komen. Mocht de expertise nodig zijn, dan zijn daar regionale specialisten voor. Maar daarnaast moet wel opgeleid worden voor incidenten die vaker voor kunnen komen, zoals natuurbranden en brand in de accu van een elektrische auto of in hoge gebouwen.
De brandweerleiding gaat nu langs alle zestien gemeenten in de regio om het ontwikkelplan ‘te verkopen’. Het gaat om veel extra geld dat de Veiligheidsregio vraagt. Eerder meldde Streekstad Centraal dat het om totaal 13 miljoen euro gaat, maar de bedragen in het driejaren-overzicht blijken niet cumulatief. Het bedrag loopt op van 2,9 miljoen in 2025 via 4,3 miljoen in 2026 naar 5,7 miljoen in 2027. Afgelopen week werd als eerste Medemblik aangedaan. Daar werd volgens de Veiligheidsregio hoopgevend gereageerd.
Krishna Taneja geeft aan dat de ‘paraatheid’ van de diverse korpsen één van de belangrijkste aandachtspunten is: “Met het oog op de vergrijzing een broodnodige stap”, stelt hij. Binnen nu en 10 jaar gaat bijna 40 procent van de 1.200 vrijwilligers tellende brandweerkorps met pensioen.
Zoals gezegd vraagt de Alkmaarse brandweerpost acute aandacht, maar de Veiligheidsregio wil ook ‘strategische posten’ met voldoende beroepskrachten in Hoorn en Den Helder om rond de klok uit te kunnen rukken. “Zij zijn inzetbaar voor het hele werkgebied en fungeren als het ware als een vangnet. Daarbij willen we onderbezetting op de posten opvangen met een flexpool bestaande uit vijf brandweerlieden.” (foto: NH Nieuws)