Een bultrug is gespot voor de kust van Castricum. Dat gebeurde vrijdagochtend. Volgens SOS Dolfijn is het hele tafereel best uniek. Sinds begin deze eeuw worden af en toe bultruggen voor de kust van Noord-Holland gezien. SOS Dolfijn wil graag weten hoe het met de bultrug gaat, en is op zoek naar beeldmateriaal.
De bultrug zwom op ongeveer anderhalve kilometer van de kust in noordelijke richting en is daarna niet meer gezien, laat Anne Marie van den Berg weten aan mediapartner NH. Volgens de directeur van SOS Dolfijn kunnen bultruggen alleen zijn of in groepen zwemmen. “Maar de dieren kunnen op tientallen kilometers nog met elkaar communiceren. Dus als ze alleen gezien worden, betekent het niet dat ze ook echt alleen zijn.” Of de walvis in gevaar is, is nog niet te zeggen. SOS Dolfijn is op zoek naar foto’s en video’s van de bultrug. “Op basis van de lengte en omvang kunnen we zien of het een jong of volwassen exemplaar is en hoe hij eraan toe is.”
“Het blijft altijd bijzonder. Vorige eeuw kwam het eigenlijk niet voor, maar tegenwoordig zwemmen ze bijna jaarlijks voorbij. Meestal blijven ze enkele weken, soms maanden, meestal tussen oktober en maart.” Maar wat ze in de Nederlandse wateren te zoeken hebben is volgens Van den Berg niet duidelijk. “De Noordzee is een ondiepe plas met veel activiteit zoals vaarroutes en windmolenparken, eigenlijk is het raar dat ze toch deze zee opzoeken. Maar bultruggen kunnen zich goed in ondiep water redden. Als het om een potvis zou gaan is het een ander verhaal, die lopen groot gevaar te stranden.”
Als een walvis of dolfijn wel in gevaar is of dreigt aan te spoelen, komt SOS Dolfijn in actie. Ze waarschuwen bijvoorbeeld de scheepvaart, of proberen te voorkomen dat de dieren stranden. Bijvoeden is geen optie. “Bultruggen zijn baleinwalvissen, ze eten levende vis. We kunnen moeilijk een pak haring voor zijn neus gooien.” Spoelt een zeezoogdier wel aan dan wordt er gekeken of het dier nog geholpen kan worden. Zo niet, wordt er voor euthanasie gekozen. “Zo verlossen we het dier uit zijn lijden.”
De organisatie blijft alert op de situatie bij de Castricumse kust. Maar Van den Berg laat weten dat er tot nu toe geen reden tot paniek is. (Beeld: Wiki Commons)