RADIO: plannen privaat stroomnet op de Boekelermeer

Een aantal bedrijven in de Boekelermeer werken aan een eigen elektriciteitsnetwerk. Het duurt nog jaren voordat het stroomnet op het Alkmaarse bedrijventerrein voldoende is verzwaard dus ze namen het heft in eigen handen. Er zou inmiddels 21 miljoen euro Europese subsidie zijn vergaard voor een netwerk en de nodige hoeveelheid zonnepanelen. Daarmee zouden de woningbouwplannen op bedrijventerrein Oudorp ook gebaad zijn. Een aantal bedrijven kunnen nu niet verhuizen vanwege het volle stroomnet.

Geen stroom na dure verhuizing, bedrijven bouwen daarom eigen elektriciteitsnetwerk

Vanwege broodnodige woningbouw op industrieterrein Overdie verhuizen de grotere bedrijven naar een nieuwe locatie, de Boekelermeer. Maar een overvol stroomnetwerk gooide bijna roet in het eten. Nu komt een aantal bedrijven met een unieke en lumineuze oplossing: een eigen stroomnetwerk.

Het klinkt futuristisch, maar het idee is om echt een eigen elektriciteitsnetwerk aan te leggen. De plannen zijn zo ver dat er volgens Jaap Schuurman, directeur van Stad Alkmaar een van de deelnemende bedrijven, een Europese subsidie klaarligt van ruim 20 miljoen euro.

Dat geld is hard nodig. Zo’n netwerk is bepaald niet goedkoop en het huidige netwerk is overvol. “Er bleek op de nieuwe locatie in de Boekelermeer door netbeheerder Liander geen nieuwe aansluitingen te kunnen worden gemaakt”, legt Jaap verder uit. “We hadden toen al grond gekocht en flinke investeringen gedaan. Ja, dan word je wel even boos.”

Liander laat in een reactie weten dat het inderdaad niet mogelijk is om bedrijven op de Boekelermeer van stroom te kunnen voorzien. NH berichtte hier al eerder over. En dat is een probleem, ook voor de gemeente Alkmaar. De gemeente ziet de bedrijven het liefst zo snel mogelijk vertrekken vanaf het bedrijventerrein want de gemeente wil daar zo’n 1400 woningen bouwen. Vooral de zware industrie Overdie staal en Sterk Beton Alkmaar moeten snel verhuizen.

“We hebben daarom, samen met mensen die er verstand van hebben, het plan opgezet om een eigen stroomnetwerk aan te leggen”, legt Jaap uit, die ook in het bestuur zit van bedrijvenvereniging Boekelermeer. “Het komt erop neer dat wij een privaat stroomnetwerk willen aanleggen met zonnepanelen en onderlinge afspraken. We hebben daarvoor 21 miljoen subsidie uit Europa gekregen. Volgens mij is dit uniek in Nederland.”

Problemen met het overvolle elektriciteitsnetwerk beperken zich niet tot industrie. Afgelopen week stond in het Noordhollands Dagblad dat de bouw van de Vroonermeerschool duurder wordt. De basisschool kan niet worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Als oplossing wordt er een grote accu op het schoolplein neergezet. De gemeente Alkmaar is genoodzaakt die te huren voor 7.500 euro per maand.

Volgens Liander is zo’n eigen netwerk niet helemaal nieuw in Nederland. Onder andere Schiphol en de marine in Den Helder hebben zo’n GDS, een gesloten distributiesysteem.

Naast deze oplossing zijn er volgens de netbeheerder ook andere opties. “Stel: je kan maximaal met honderd auto’s op een snelweg rijden. Dan kan je afspreken dat bedrijf a die snelweg in de ochtend en avond gebruikt, bedrijf b in de middag en bedrijf c ‘s nachts. Zo werkt dat ook, simpel gezegd, met stroom”, laat een medewerker weten.”

In 1881 liet het Hôtel & Café-Restaurant Krasnapolsky in Amsterdam een eigen elektriciteitscentrale installeren. De opgewekte stroom was met name voor eigen gebruik, maar een deel werd verkocht aan buren rond de Dam.