RADIO: eerste waterstoftankstation in regio geopend

Het eerste waterstoftankstation in regio Alkmaar is officieel in gebruik genomen. Het station van NEXT Mobility staat op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer en werd geopend door wethouder Christiaan Peetoom en gedeputeerde Jeroen Olthof. Er zijn installaties zowel voor auto’s als vrachtwagens. Op termijn zal de waterstof die wordt verkocht met windenergie worden geproduceerd door het in Alkmaar en Wieringerwerf gevestigde bedrijf Hygro.

Het is het eerste waterstoftankstation in de regio Alkmaar. Zowel vrachtwagens en bussen (350 bar) als personenauto’s (700 bar) kunnen er waterstof tanken. Volgens Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility (onderdeel van GP Groot) is het een belangrijke stap. „We bieden nu een combinatie van energieproducten voor duurzame mobiliteit aan: waterstof, duurzame diesel, LNG, en binnenkort ook ultrasnelle laadpunten voor elektrische personen- en vrachtauto’s.”

„Rijden op waterstof in en rond Alkmaar is mede door dit initiatief een reële optie geworden”, zei Peetoom bij de opening. „Dat GP Groot zelf ook vijf voertuigen op waterstof inzet laat zien dat het kan en ik hoop dat anderen dit voorbeeld volgen.”

Op termijn wordt de waterstof uit wind geproduceerd door het in Alkmaar en Wieringerwerf gevestigde bedrijf Hygro.