Het is nauwelijks te horen, maar wie wat dichterbij komt hoort ze toch zachtjes pruttelen. We hebben het dan over de drie donkerblauwe pompen die op strategische plekken in Bergen aan Zee zijn geplaatst, nadat de brandweer begin januari anderhalf miljoen liter uit het kustdorp de Noordzee in pompte. “Ja, ze doen het echt goed, het gaat behoorlijk hard.” (tekst loopt door onder foto)
“We hebben dit samen met de gemeente bedacht en het werkt hartstikke goed”, laat een medewerker van het bedrijf dat er druk mee bezig is aan Streekstad Centraal weten. Op meerdere plekken in Bergen aan Zee worden leidingen ingegraven en putten aangelegd. Daar kunnen pompen op aangesloten worden om ervoor te zorgen dat het dorp bij de volgende extreem natte periode droge voeten houdt. “De pompen staan er nu als een soort proef, maar dat gaat hartstikke goed. Er wordt nu gekeken naar een manier om ze ook snel ter plaatse te krijgen.” (tekst loopt door onder foto)
De drie pompen worden mogelijk op aanhangers gemonteerd, zodat ze vanaf de gemeentewerf snel naar hun plekken kunnen worden gereden. Daar zijn inmiddels putten of aansluitpunten aangebracht zodat het een kwestie is van plaatsen, aansluiten, opstarten en klaar. Twee pompen zorgen er dan voor dat het overtollige water eerst naar het Van der Wijckplein wordt gepompt. Daar zorgt een derde pomp er voor dat het water eindigt in de Noordzee. (tekst loopt door onder foto)
Meerdere deskundigen waarschuwen dat de overlast, die begin januari de bewoners van de Kerkstraat trof, zeker niet uniek zal blijven. Ondanks de bijzondere omstandigheden moet er rekening gehouden worden met dit ‘nieuwe normaal’. Dus moest er een oplossing worden bedacht. En, hoewel nog niet officieel en helemaal definitief, er is inmiddels dus een tussenoplossing. De gemeente Bergen blijft ondertussen zoeken naar meer structurele oplossingen. Daarover wordt het gesprek aangegaan met bewoners, ondernemers, het hoogheemraadschap en duinbeheerder PWN.