RADIO: bomenkap N244

250 populieren langs de N244 worden veel eerder gekapt dan voorzien. De hoge bomen worden de komende twee maanden verwijderd. Natuurstichting Animo is er boos over, want ze zouden nog tien jaar mee kunnen. Nieuw onderzoek wijst volgens de provincie uit dat 250 populieren nu al weg moeten vanwege takkanker of andere verzwakkingen. Door storm Poly liep bijna driekwart van alle bomen schade op en ook storm Isha zorgde voor schade. Binnenkort wordt nieuw onderzoek gedaan om zoveel mogelijk bomen te sparen.

Om er zeker van te zijn dat niet meer bomen tegen de vlakte gaan dan noodzakelijk, wordt door een onafhankelijke partij extra onderzoek uitgevoerd om hun conditie te bepalen.

waaiden acht populieren om, ook braken heel veel takken af: bij 70 procent van de bomen. Om dat op te ruimen, moest de N244 zelfs bijna twee dagen worden afgezet. Tijdens de recente storm Isha zijn nog eens zestien flinke takken op de weg gevallen.

De tweede ronde van de grote kaalslag langs de N244/Westdijk in Zuidschermer staat nu al op stapel. Zo’n 250 populieren worden in februari en maart gekapt. Volgens de provincie zijn de bomen te slecht en levert dit gevaar op voor het wegverkeer. Natuurclub Animo is hier boos over.
De bomen staan aan de westkant van de provinciale weg, langs het Noordhollands Kanaal. De rij gaat van de Omval tot het pontje bij Akersloot.

De rij telde voor de eerste kapronde in 1.500 populieren. In de winter van 2022 sneuvelden al 264 bomen. Want de bomen stonden te dicht op de weg en te dicht op elkaar en er was ’takkanker’ geconstateerd, waarbij er verhoogde kans is op het afbreken van takken. De kap gebeurde toen om en om, zodat het beeld van de bomenrij nog intact bleef.

De overgebleven populieren zouden mogelijk nog zo’n tien jaar blijven staan, was de bedoeling. Zo zouden vleermuizen minder last hebben van de kaalslag. Zij leven van insecten die ze rond de bomen vangen.

Als compensatie voor de kap zijn honderden fruitbomen geplant aan de andere kant van de weg. Die leveren weer nieuw jachtterrein voor de vleermuizen op, maar die bomen hebben tijd nodig om uit te groeien.

De provincie, eigenaar van de populieren, stelt na inspectie dat de tweede kapronde nu al nodig is. Afgelopen zomer hebben de bomen te lijden hebben gehad onder storm Poly. Er waaiden acht populieren om, ook braken heel veel takken af: bij 70 procent van de bomen. Om dat op te ruimen, moest de N244 zelfs bijna twee dagen worden afgezet. Tijdens de recente storm Isha zijn nog eens zestien flinke takken op de weg gevallen.

Uit onderzoek door aannemer Krinkels in opdracht van de provincie is gebleken dat de staat van de populieren nog slechter is dan gedacht, mede door de stormen.

Om er zeker van te zijn dat niet meer bomen tegen de vlakte gaan dan noodzakelijk, wordt door een onafhankelijke partij extra onderzoek uitgevoerd om hun conditie te bepalen. De resultaten daarvan worden zeer binnenkort bekend. Afhankelijk daarvan wordt bepaald of en voor welke bomen uitstel mogelijk is. Het kan ook zijn dat er populieren moeten worden gesnoeid.

Een vergunning voor de nieuwe kapronde is deze keer niet nodig, die is in 2021 al verleend voor alle bomen. De Alkmaarse natuurclub Animo is evengoed verontwaardigd. „Heel sneaky, zonder aankondiging, worden de resterende bomen gekapt, met storm Poly als argument”, zegt Rob Struyk van Animo. Dat de bomen gevaar opleveren voor het verkeer vindt Struyk flauwekul. „Als je dat vindt, dan kunnen er helemaal nergens bomen langs wegen staan.”

„Mooi dat ze fruitbomen aan de andere kant van de dijk hebben geplant, maar dat is nog lang geen compensatie voor het verlies aan groen”, vervolgt Struyk. „De bomen die worden gekapt, zijn meer dan veertig jaar oud. Die jonge fruitbomen zijn armzalige staakjes.”

Animo heeft destijds geen bezwaar gemaakt tegen de bomenkap. „We moesten dan twee gelijktijdige procedures bij de rechtbank voeren en 750 euro legeskosten betalen. Dat geld hebben we niet.”

Voor de kap zijn drie weekenden gereserveerd; 24/25 februari, 2/3 maart en 9/10 maart, van zaterdagochtend 7 tot zondagmiddag 17 uur. Het weekend van 16/17 maart geldt als uitloopoptie. De N244 zal worden afgesloten, verkeer wordt omgeleid.