Ruïnekerk in Bergen viert jubileum; al 450 jaar een ruïne 🗓

.Op 18 februari is het precies 450 jaar geleden dat de zo kenmerkende dorpskerk in het hartje van Bergen in 1574 in vlammen opging. Na de gedeeltelijke herbouw ging de Petrus en Pauluskerk verder onder de naam Ruïnekerk. Op zondag 18 februari wordt deze ramp herdacht met een bijeenkomst in en rond de kerk. Een aantal stichtingen rondom de kerk heeft een dag vol activiteiten gepland die de bezoekers deels terug voeren naar de tijden van de Tachtigjarige Oorlog.

De dag begint om 10:00 uur met een speciale oecumenische Taizé-dienst. Vanaf 13:30 uur kunnen bezoekers genieten van muziek, oude ambachten, rondleidingen en een foto-expositie. Te midden van touwslagers, wolspinners en boogschutters zal een tingieter een exclusieve tinnen penning maken met een afbeelding van de Ruïnekerk. Kinderburgemeester van Bergen Tygo Fontijn heeft de eer om de eerste penning te gieten.

De Bergense wereldkampioen snertkoken Michel Rekers heeft voor deze gelegenheid een speciale Soldatensoep gemaakt, die samen met een even bijzonder Ruïnebroodje de inwendige mens zal versterken. Als klap op de vuurpijl zal Brouwerij Egmond een nieuw blond bier ten doop houden, speciaal gebrouwen voor de Ruïnekerk. Tussendoor worden de buitenactiviteiten omlijst met koorzang, orgelspel en liederen van het muziekgezelschap Vive Les Gueux, voor velen bekend van het 8 oktober feest in Alkmaar.

Donderdag 22 februari wordt de herdenking afgesloten met een lezing door Harry de Raad, oud-archivaris van het Regionaal Archief Alkmaar. Hij vertelt een anekdotisch verhaal over de gebeurtenissen in 1573 en ’74. Deze voordracht begint om 20:00 uur, ook in de Ruïnekerk.

van tot
Gepland kunst & cultuur ingezonden