RADIO wasbeerhond

Ondanks de kritiek van de Partij van de Dieren trekt de provincie de opdracht om alle wasbeerhonden in Noord-Holland te doden niet in. De partij wilde onder meer weten of er ook alternatieven zijn onderzocht. 0mdat uit Duitse cijfers zou blijken dat het afmaken van de dieren niet helpt. Het dier is aangewezen als invasieve exoot die schade aanbrengt.

 

, omdat het schade kan toebrengen aan de biodiversiteit en volksgezondheid wegens parasitaire ziektes. De wasbeerhonden mogen worden gevangen en gedood met een vangkooi, kastval, geweer en hond en met gebruik van lokvoer (zonder vergiftigende of verdovende middelen). „We kiezen ervoor nu in te grijpen, nu het nog om kleine aantallen gaat”, laat de provincie weten. De huidige populatie wordt op enkele dieren geschat.

Het is onduidelijk hoeveel schade de wasbeerhond de natuurgebieden en wilde dieren in Noord-Holland toebrengt, aldus de provincie in haar beantwoording. „Het feit dat de dieren aanwezig zijn in twee Natura2000-gebieden (Zuid-Kennemerland en Naardermeer, red.) levert echter op dit moment risico’s op voor kwetsbare soorten die daar voorkomen, zoals broedende vogels en amfibieënpopulaties.” Behalve in de twee natuurgebieden is het dier ook gezien in Bussum en is er een dood exemplaar gevonden in Den Oever.

Lees ook: Provincie Noord-Holland opent de jacht op de wasbeerhond, populatie moet naar nul. ’Niks doen is geen optie’

Er moet dus worden ingegrepen, vindt de provincie. Wat betreft alternatieven: castreren en uitzetten is verboden. Het afschermen van broedvogelkolonies of waterpartijen met amfibieën is geen realistische oplossing. Ten slotte is er nog de optie voor permanente opvang. „Daarbij gaat het om levenslang in gevangenschap houden, inclusief onvruchtbaar maken of andere maatregelen om voortplanting te verhinderen.” Daaraan zijn volgens de Raad van Dierenaangelegenheden alleen problemen aan verbonden in termen van kosten, haalbaarheid en dierenwelzijn.”

Toch lijkt er wat betreft permanente opvang nog een ontsnappingsluikje voor de wasbeerhond te zijn. „Los van de vraagstukken in het kader van dierenwelzijn ten aanzien van permanente opvang, is deze optie vooral een afweging die de opvangorganisaties zelf maken”, zegt de provincie. Daarbij gaat het om praktische mogelijkheden en de benodigde ontheffingen voor de opvang. „Als een opvangcentrum aangeeft in staat te zijn wasbeerhonden duurzaam op te vangen, dan zullen we dit gesprek aan gaan. We zien dit nu echter niet als een alternatief voor de korte termijn.”