RADIO winturbines

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Recreatieschap Geestmerambacht willen windturbines bouwen langs de N504 bij Oudkarspel. Beide organisaties hebben daarvoor, los van elkaar, een verzoek ingediend. Het Hoogheemraadschap is een van de grootste energieverbruikers in de provincie. Voor het recreatiegebied zouden windturbines een extra bron van inkomsten zijn.

Energie opwekken door middel van windturbines zou ervoor zorgen dat de waterzuivering voor een groot deel duurzaam in de eigen energie kan voorzien. Op 21 december vorig jaar heeft het HHNK de gemeente Dijk en Waard verzocht een zoekgebied voor windenergie in de brede berm van de N504 in de herijking RES op te nemen.

Een maand later heeft ook het Recreatieschap Geestmerambacht een concreet verzoek gedaan om een zoekgebied voor windturbines toe te voegen. Windturbines op het grondgebied van het recreatieschap kunnen bijdragen aan de exploitatie van het recreatiegebied.

Duurzame energie
In 2021 is de RES 1.0 vastgesteld door de gemeenteraden in Noord-Holland Noord, Provinciale Staten van Noord-Holland en het HHNK. De RES is nu toe aan een herijking omdat binnen de regio meerdere initiatieven zijn om zoekgebieden voor windturbines of zonnevelden op land toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen. De regio heeft als doelstelling om in 2030 3,6 TWh duurzame energie op te wekken.

Het college van Dijk en Waard heeft besloten om een verkenning van een zoekgebied voor windturbines aan te dragen bij de Programma organisatie RES. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad van Dijk en Waard om definitief te besluiten of een zoekgebied al dan niet aan de RES wordt toegevoegd. Volgens het college doet deze verkenning daar niets aan af.

Om uitvoering te geven aan de verzoeken van het HHNK en het Recreatieschap Geestmerambacht wil het college deze samenvoegen tot één groter en gecombineerd zoekgebied om te verkennen, in plaats van twee afzonderlijke zoekgebieden. Het gebied wordt begrensd door de N504, Festivalweg, Wagenweg en een lijn van 200 meter vanaf de Kanaaldijk.

Gemeenteraad
Het college had de voorkeur om een initiatief voor een zoekgebied eerst aan de gemeenteraad voor te leggen, maar omdat de provincie uiterlijk 15 februari alle nieuw op te nemen zoekgebieden moet ontvangen om deze op te nemen in een op te stellen milieueffectrapport, is dit niet mogelijk. De komende tijd zal een natuur- en landschapsonderzoek worden uitgevoerd. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn voor het college bouwstenen om te besluiten of het gebied al dan niet aan de raad wordt voorgesteld om het daadwerkelijk als RES-zoekgebied te laten opnemen.

De omgeving zal nog worden betrokken bij het verdere proces. Het college geeft aan dat het van belang is dat omwonenden financieel kunnen profiteren van een eventuele windturbine of gecompenseerd worden.