Twee verdachten van drugshandel uit Langedijk verdienen volgens het OM 38 tot 40 maanden de celstraf, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Ze zouden ruim 4 kilo MDMA in zelfgemaakte lampvoeten hebben gestopt voor transport naar Israël. Camerabeelden, eigen foto’s, geldtransacties en gereedschap met drugsresten zouden dit bewijzen. Een van de twee zegt dat hij geen keuze had omdat zijn familie is bedreigd. De raadsmannen van de verdachten willen geen celstraf meer, omdat de reklassering sinds het voorarrest goed verloopt.
De recherche kwam er ook achter dat B. naar verschillende winkels van Karwei was gegaan om lampen met betonvoet te kopen. „Dat deed ik ook voor die andere man”, zei hij. „Ik vind het heel erg, ik ben genaaid. Ik wist niet waar het om ging.” Bij een zaak in Amsterdam zou B. spullen hebben ingekocht om de lampvoeten na te kunnen maken met als doel om er drugs in te verstoppen. Hij gaf toe dat hij contant geld had opgehaald van money transfers, afkomstig uit Israël. „Dat deed ik ook voor die andere man. Het was een vriendendienst. Het geld heb ik afgegeven.”
Maar volgens de officier van justitie werkte B. nauw samen met verdachte Z. In het huis van Z. in Broek op Langedijk zouden de lampenvoeten zijn nagemaakt, zo constateert de politie uit foto’s die op de telefoon van B. zijn gevonden. Op een stuk gereedschap van Z. bleek MDMA te zitten. Verdachte Z. deed er tijdens de rechtszaak het zwijgen toe.
Beide verdachten hadden een moeilijke jeugd en hebben eindelijk hun leven op orde. De reclassering is tevreden over hen. Het duo zat in voorarrest, maar is inmiddels op vrije voeten. Als ze weer in de cel terecht komen, zou dat negatieve gevolgen hebben voor die positieve ontwikkelingen.
Toch vindt de officier van justitie dat forse celstraffen op zijn plaats zijn. „De boodschap moet duidelijk zijn. Als je je met verdovende middelen bezighoudt, dan gaat je leven op de kop”, aldus de officier. De voet van de laatst onderschepte lamp bestond helemaal uit MDMA, met epoxy eromheen en bespoten met betonspray. Het tweetal zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan het voorbereiden van meer uitvoer van MDMA.
De officier wil dat de verdachten na hun detentie onder toezicht blijven van de reclassering, een behandeling ondergaan en meewerken aan middelencontrole. Ook mogen ze wat hem betreft geen contact met elkaar hebben.
De raadslieden vroegen vrijspraak. Volgens hen is er te weinig bewijs. Advocaat Hein Dudink hekelde het gemak waarmee het Openbaar Ministerie de zaak zou proberen rond te krijgen.
De rechtbank doet 21 februari uitspraak.