Radio woningen Heiloo

Er komen 46 nieuwe sociale huurwoningen bij de ter Coulsterlaan in Heiloo. Er is drie jaar aan het plan gewerkt en nu lijkt de gemeenteraad van Heiloo er groen licht voor te gaan geven. Niet alle bewoners en omwonenden zijn nog overtuigd, er waren veel zienswijzen ingediend. in Heiloo komen per aangeboden huurwoning zo’n 300 reacties binnen. De gemiddelde wachttijd is negen jaar.

 

Als het aan de gemeenteraad van Heiloo ligt, verrijzen er straks 46 nieuwe sociale huurwoningen in het bosje De Rimboe aan de Ter Coulsterlaan. Ze vervangen het huidige gebouw met 21 appartementen.
De sloop en nieuwbouw gebeurt in opdracht van Kennemer Wonen, dat er al jaren mee bezig is. Er waren nogal wat protesten tegen de bouw van, oorspronkelijk, 56 sociale appartementen; vanuit de buurt, maar ook van de bewoners van het huidige gebouw, dat wordt gesloopt. Ze vonden het plan te massaal en er zou te veel groen gaan sneuvelen. De bewoners dienden een plan in voor 36 woningen; dat was groot genoeg.

In de afgelopen drie jaar is het plan bijgeschaafd, en er is een gebouw in een V-vorm voor 46 woningen uitgekomen. Er sneuvelen zeventien bomen, maar die worden elders in het bosje terug geplant. Het gebouw is iets naar het spoor geschoven, wordt niet vijf maar vier bouwlagen hoog en de bovenste laag ligt een paar meter terug, zodat het gebouw minder massaal oogt.

Impressie van het complex in het bosje De Rimboe, met linksonder de Ter Coulsterkerk aan de Holleweg.
Impressie van het complex in het bosje De Rimboe, met linksonder de Ter Coulsterkerk aan de Holleweg.
© Illustratie Kennemer Wonen

Nog steeds leidde het plan tot zeven ’zienswijzen’ uit de buurt, en het college wijdde 29 pagina’s aan de beantwoording ervan. Niet alle bewoners en omwonenden zijn overtuigd, maar bijna alle partijen in de gemeenteraad van Heiloo waren maandagavond positief. De extra sociale woningen worden verwelkomd, want in Heiloo komen 300 reacties per aangeboden huurwoning en de gemiddelde wachttijd is negen jaar, merkte projectleider Jos Engels van Kennemer Wonen op.

Michel Engelsman van Heiloo-2000 vroeg zich hardop af of de verwachtingen voor de participatie uit de buurt wel reëel waren geweest. „Het alternatieve plan viel te prijzen, maar je laat dan te veel kansen liggen voor sociale woningbouw en het moet ook rendabel zijn voor Kennemer Wonen.” Greet Burkels van de PvdA was blij met de extra sociale woningen. „Het is schrijnend hoe lang mensen moeten wachten, en dat zijn dan meestal de mensen die er niet het meest comfortabel bij zitten”, concludeerde ze.

Bouwlagen
Ook Robin Kerssens van D66 was blij met de oplossing. „Vier bouwlagen is meer dan gebruikelijk in Heiloo, maar het is passend daar. Een schoolvoorbeeld voor bouw in het bestaande dorp.” Namens GBH was Edith de Jong het meest kritisch. „We zijn voor sociale woningbouw, maar er wordt steeds wat afgeknabbeld van het groen in het dorp.”

Het plan zal eind februari in de raad worden goedgekeurd. Omdat bestemmingsplan en omgevingsvergunning tegelijk gaan, kunnen de procedures sneller worden afgehandeld. Wellicht kan er dan al eind dit jaar worden gebouwd.