RADIO Blom kraanverhuur overgenomen

De bekende Alkmaarse gele kranen van Jos Blom Kraanverhuur gaan over in nieuwe handen. Na 37 jaar als familiebedrijf te hebben bestaan, is de onderneming verkocht aan Mammoet Benelux, het grootste kraanverhuurbedrijf ter wereld. Alle veertig medewerkers gaan mee naar Mammoet en op 1 april is de officiële overdracht. De vestiging in Alkmaar verdwijnt, het filiaal in Heerhugowaard blijft wel bestaan.

Woensdag informeerden de directeuren Marco (48) en Richard Blom (44) het personeel formeel over deze stap. Een boodschap die voor velen als een grote verrassing kwam. „De meesten dachten eigenlijk dat we zelf weer een bedrijf gingen overnemen, dat er misschien weer nieuwe typen kranen kwamen, of dat er nieuws was met betrekking tot een verhuizing van ons bedrijf. Dat was dus allemaal niet het geval en dat hebben we de medewerkers allemaal goed uit kunnen leggen.”

De hoofdvestiging in Alkmaar wordt op 1 april opgeheven en de activiteiten worden verdeeld over de filialen in Heerhugowaard en Amsterdam. De vestigingen in Den Helder en Rotterdam blijven gehandhaafd en worden ook omgedoopt in Mammoet Benelux. Het huidige bedrijfsperceel aan de Alexander Flemingstraat blijft eigendom van de familie Blom. „Misschien kunnen wij hiermee later nog een rol spelen bij de geplande woningbouw van de gemeente Alkmaar”, aldus Marco Blom.

Iedereen heeft begrip voor de situatie waarin wij verkeerden, vervolgt hij. „Naast het behoud van alle banen biedt de overname door het veel grotere Mammoet het personeel immers ook kansen. Daar zijn per saldo veel meer groeimogelijkheden dan wij ze konden bieden. Voor iedereen die dat wil biedt Mammoet interne opleidingen. Daarover gaat Mammoet vanaf volgende week individuele gesprekken aan waarbij iedereen kan aangeven wat die wil.”

Redenen
Er zijn meerdere redenen om er nu mee te stoppen, leggen de gebroeders uit, samen met de nog altijd in het bedrijf actieve vader en grondlegger Jos Blom (72). „Hier vlakbij rukt de woningbouw steeds verder onze richting op. Daardoor zouden wij ons bedrijf binnen twee tot drie jaar moeten verhuizen. Een grote stap.”

Van vier kranen in 1996 groeide Jos Blom Kraanverhuur in 37 jaar uit naar veertig machines en vrachtwagens, vijf vestigingen en veertig medewerkers. ,,De overname door Mammoet Benelux is voor alle partijen het beste.”
Van vier kranen in 1996 groeide Jos Blom Kraanverhuur in 37 jaar uit naar veertig machines en vrachtwagens, vijf vestigingen en veertig medewerkers. ,,De overname door Mammoet Benelux is voor alle partijen het beste.”
© jjfoto.nl / Jan Jong

Daarbij krijgt ook kraanverhuurder Blom steeds meer te maken met milieuzones en met voorschriften voor de uitstoot van de meestal met diesel gestookte machines, kranen en vrachtwagens. „We zouden op korte termijn nieuwe duurzamere machines moeten aanschaffen, of oude laten ombouwen dan wel weg doen. Een hele ingreep dus.”

Optelsom
Onduidelijke regelgeving vanuit Den Haag maakt het voor een relatief klein bedrijf als Jos Blom Kraanverhuur bovendien lastig om afschrijvingstermijnen vast te kunnen stellen. „Ten derde hebben we ook te maken met het probleem om aan gekwalificeerd personeel te komen. Het is dus een optelsom van factoren.”

Na lang wikken en wegen hakten ze de knoop door. ’Wij gaan de wereld eens van de andere kant bekijken’ en ’Stoppen doe je op je hoogtepunt’ zeiden Marco en Richard met een knipoog naar het kraanvak tegen elkaar. „We zagen het niet zitten om er nog eens op z’n minst tien jaar aan vast te plakken, want met alle investeringen waar wij voor stonden zou dat wel nodig zijn geweest. Maar om het goed te doen hadden we natuurlijk wel een goede overnamepartij nodig. Mammoet is de grootste, ons bedrijf doet al 37 jaar zaken met ze, dus daarmee gingen wij als eerste het gesprek aan.”

Trots
Het al 760 medewerkers tellende Mammoet Benelux en de familie Blom waren er snel met elkaar uit. „We zijn er trots op dat we ons bedrijf hebben ondergebracht bij de grootste van de wereld”, zegt Jos Blom. Zoon Richard, verantwoordelijk voor het machinepark: „Een deel van onze machines was niet zo interessant voor ze, dus dat verkopen wij aan derden. Verder neemt Mammoet behalve het personeel ook onze vestigingen over in Den Helder, Heerhugowaard, Amsterdam en Rotterdam.”

Grondlegger Jos Blom (midden) met zijn zonen Marco (rechts) en Richard, de directeuren van Jos Blom Kraanverhuur. ,,We zijn trots dat het bedrijf nu wordt ondergebracht bij de grootste van de wereld.”
Grondlegger Jos Blom (midden) met zijn zonen Marco (rechts) en Richard, de directeuren van Jos Blom Kraanverhuur. ,,We zijn trots dat het bedrijf nu wordt ondergebracht bij de grootste van de wereld.”
© jjfoto.nl / Jan Jong

Jos Blom richtte het bedrijf in juni 1987 op. Wijzend: „Toen kocht ik hier schuin tegenover een kraan over van scheepswerf Nicolaas Witsen. Met die kraan heb ik acht jaar op hun terrein gewerkt.” Er kwam een tweede kraan in 1990 en drie jaar later een derde kraan. Toen het in 1996 tijd was voor een vierde kraan was dat ook aanleiding om te verhuizen naar het huidige adres aan de Alexander Flemingstraat op hetzelfde bedrijventerrein Oudorp.

„Kort daarna kwamen Marco en Richard in de zaak”, zegt Jos Blom. Het bedrijf maakte snel furore in de bouw- en utiliteitswereld en groeide steeds verder, ook qua machinepark. Momenteel telt het bedrijf veertig kranen en vrachtwagens. Jos Blom Kraanverhuur groeide uit tot een begrip en kreeg mooie klussen onder handen, zoals werk als onderaannemer aan de Noordzuidlijn, Tata Steel en het Afas-stadion van AZ waar Blom de zogenaamde ’mega truss’ voor het nieuwe stadiondak plaatste.