RADIO: Purmerend naar hoogste rechter tegen extra gaswinning Middelie

Purmerend stapt naar de hoogste rechter om gaswinningsplan Middelie: ’Verkeerd signaal naar inwoners en bedrijven’

Purmerend stapt in de strijd tegen het gaswinningsplan Middelie naar de hoogste rechter van Nederland. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de boringen in het gebied opvoeren, maar daar is de gemeente het niet mee eens, zo meldt wethouder Coen Lageveen.
Op 12 december maakte staatssecretaris Hans Vijlbrief namens het ministerie bekend in te stemmen met het winningsplan in Middelie. Daarmee mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) daar de komende jaren meer én langer gas uit de grond halen. Ondanks honderden bezwaren van omwonenden, gemeenten en zelfs de provincie. Hoewel de Purmerendse wethouder blij is met het feit dat de uiterlijke winningsduur met vier jaar is teruggeschroefd naar 2035 en er geen extra gasputten worden toegestaan, is hij van mening dat er onvoldoende rekening is gehouden met andere bezwaren die in de ogen van Purmerend belangrijk zijn.

Zoals het mogelijke effect van de gaswinning op de plannen van geothermie in hetzelfde gebied. „Vanuit diverse samenwerkingspartners hebben wij namelijk signalen opgevangen dat verlenging van de gaswinning mogelijk toekomstige plannen voor geothermie in de weg staat.” De staatssecretaris heeft volgens Lageveen nagelaten te onderbouwen of en hoe de gasboringen in andere lagen van de ondergrond plaatsvinden, om interferentie te voorkomen. „Dit staat haaks op de duurzaamheidsdoelstellingen van Purmerend en partners zoals Stadsverwarming Purmerend en de provincie Noord-Holland.”

’Verkeerd signaal’
Ook benadrukte de gemeente dat het verlengen van de gaswinning in strijd is met de inspanningen van Purmerend om juist zo veel mogelijk gasvrij te zijn. „Purmerend heeft een naam hoog te houden als aardgasvrije gemeente. Door het continueren van de gaswinning in Middelie voor de lange termijn en het verhogen van de jaarlijkse productiecapaciteit van de gasvelden, wordt een verkeerd signaal naar onze inwoners, bedrijven en instellingen afgegeven.”

Bovendien is het instemmingsbesluit volgens het Purmerendse college ook in strijd met het kabinetsbeleid om versneld van het gas af te gaan. Tot slot zijn zorgen over hoe de verwachte bodemdaling effect heeft op de bebouwing, inwoners, milieu en natuur naar het oordeel van het college onvoldoende meegenomen.

De wethouder belooft de gemeenteraad op de hoogte te houden over de ontwikkelingen rond de zitting bij de Raad van State.

Lees ook: Protest tegen gasplan Middelie verhardt: Purmerend sleept ministerie desnoods voor de Raad van State