RADIO cameratoezicht De Mare

Het cameratoezicht in en rond winkelcentrum De Mare in Alkmaar wordt met vier jaar verlengd. De camera’s blijken hun waarde te bewijzen bij het terugdringen van overlast en criminaliteit. de camera’s zijn in 2017 geplaatst en geven de omwonenden volgens de laatste evaluatie een veiliger gevoel. Naast het cameratoezicht geldt in het Alkmaarse winkelcentrum ook een alcohol- en bedelverbod.

 

wordt de komende vier jaar voortgezet. Dat heeft burgemeester Anja Schouten in overleg met de politie besloten.
Uit evaluatie blijkt dat de beveiligingscamera’s in de buurt van het winkelcentrum een belangrijke bijdrage leveren aan het ’vroegtijdig opmerken van verstoringen van de openbare orde’ en het voorkomen van strafbare feiten.

Lees ook: Problemen met privacy door live cameratoezicht? Nee, hoor. Alkmaarders hebben er geen moeite mee

De camera’s zijn geplaatst op het Beneluxplein, Europaplein en Arkplein. De richtpositie van de camera op laatstgenoemde locatie zal worden aangepast, waardoor het hart van winkelcentrum De Mare beter in beeld kan worden gebracht.

Incidenten
Volgens burgemeester Schouten blijkt uit informatie van zowel gemeente, politie, ondernemers, winkelend publiek als omwonenden dat cameratoezicht bij De Mare noodzakelijk is, omdat in de buurt regelmatig incidenten zijn. Het gaat onder meer om overlast, vernieling, diefstal, geweld en andere vormen van criminaliteit.

De politie is uitgerukt na vuurwerkoverlast.
De politie is uitgerukt na vuurwerkoverlast.
© Archieffoto JJFoto.nl/Marco Schilpp

De camera’s staan sinds november 2017 rondom het winkelcentrum en geven winkeliers, bezoekers en buurtbewoners een veiliger gevoel.

Lees ook: Steekpartij in Alkmaar, politie start klopjacht: ’Niet zelf actie ondernemen. Bel 112’

Opnamen worden doorgestuurd naar een centrale cameratoezichtruimte van de gemeente in het centrum van Alkmaar en kunnen daar live worden bekeken. Bij calamiteiten kan direct door handhavers of agenten worden uitgerukt en opgetreden.

Winkelcentrum De Mare vanuit de lucht.
Winkelcentrum De Mare vanuit de lucht.
© Archieffoto Hans van Weel

Gemaakte beelden mogen maximaal vier weken worden bewaard en moeten na die periode worden gewist. Dit geldt niet als ze tussentijds veilig door politie of justitie veilig worden gesteld voor opsporing of vervolging van verdachten.

Bedelverbod
Naast cameratoezicht, dat nu tot september 2027 is verlengd, geldt in winkelcentrum De Mare ook een alcoholverbod en bedelverbod om de overlast te beperken.