Wateroverlast. Niet heel bijzonder in het duingebied maar de laatste tijd is de overlast flink te noemen. Ook bij Egmond aan Zee. De duinlandjes, onder de dorpsbewoners bekend als “de lankies”, staan bijna allemaal blank en het water staat tot wel een meter hoog. “Met zoveel water is het eigenlijk al een verloren seizoen.”
“Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreme regenval waardoor het grondwaterpeil ook stijgt. Wat dat betreft is dit een voorbode voor de rest van Nederland” ,laat voorzitter Peter Stam weten aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal.
De lankies worden omringd door duinen en voor de moestuintjes liggen op uitgegraven grond. Water gaat omlaag en tja, het heeft sinds het najaar extreem veel geregend. En er wordt geschat dat het nog maanden duurt voor het water weggetrokken is. Tenminste, als het een tijdje ophoudt met regenen. Stam verwacht dat de lankies vaker diep onder water zullen komen te staan. (tekst gaat verder onder de foto)
Maar de duinlandjes kennen een lange historie en ze betekenen veel voor de tuinders in Egmond aan Zee. De moestuintjes gaan van vader op zoon, vertelt Stam. De lankies hebben dan ook de beschermde status ‘cultureel erfgoed’. “We willen nog minimaal een generatie kunnen boeren. We geven het niet zomaar op, er moet een oplossing komen.”
Cor Wijker is zo’n tuinder voor wie de lankies veel betekenen. “In de zomer vind je mij niet op het strand, veel te druk”. Hij heeft al vele jaren een tuintje en volgens hem gaat het om meer dan alleen groente. “De lankies hebben ook een sociale functie. Hier zitten nog een hoop oude derpers, aan een half woord heb je genoeg.”
Al zal er nu vast wel aardig wat zijn om over te praten. Het ziet er troosteloos uit. Van alles staat in of onder water. Plastic tuinmeubilair dobbert. Voor hoe lang nog, hoeveel regen gaat er nog vallen, wat kan er dit jaar nog groeien, wat is de schade? “Ik denk dat ik een hele nieuwe vloer erin moet leggen. Alles is verzopen, je wordt er erg chagrijnig van”, zegt Wijker. “Normaal gesproken waren we al begonnen met bemesten. Je vingers jeuken, je wil aan de gang.” Volgens een van de tuinders duurt het nog maanden voor al het water weggetrokken is… als het eens een keertje stopt met regenen. (tekst gaat verder onder de foto)
“Er lopen hier heel wat mensen met de ziel onder de arm”, beaamt voorzitter Peter Stam. “Ze willen een oplossing voor de wateroverlast, maar dat is nog niet zo makkelijk.” De duinen bij Egmond aan Zee zijn Natura 2000-gebied en daardoor aan strenge regels onderhevig. Bijvoorbeeld ophoging mag niet zomaar even.
De tuindersvereniging hoopt dat de studenten van Wageningen University & Research een oplossing kunnen verzinnen voor een min of meer natuurlijk manier om het water weg te krijgen. Cor Wijker hoopt dat het gaat lukken. “Ik ben hier bijna dagelijks, het is een onderdeel van mijn leven. Ik moet er niet aan denken om dit kwijt te raken.”