Het voorjaar komt er aan. Dat is ook aan de natuur te merken. En ook katten voelen dan dan de drang om zich voort te planeten. Bij Dierenambulance Noord-Kennemerland (DANK) hebben ze daar ieder voorjaar hun handen en hun kooien vol aan. “Met de kooien vangen we dieren die zich niet door mensen laten vangen.”
De katten die worden aangetroffen zijn veelal verwilderd en dus niet eenvoudig te vangen. De val wordt op een beschutte plek gezet. “We hopen door wat lekkers in de kooi te leggen, de dieren erheen te lokken”, vertelt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal.
“Voordat we in actie komen, willen we eerst zeker weten dat het niet de weggelopen kat is van een van de buren”, licht Saskia toe. “Zomaar ophalen gebeurt dus niet. Is het echt een zwerfkat? Dan wordt in de ambulance gekeken of de kat een chip heeft.” Maar daarmee is een link met de eigenaar nog niet zomaar gelegd. “Veel mensen denken: ‘ik heb mijn kat gechipt, nu ben ik klaar’, maar dat is niet genoeg. Je moet je gechipte kat namelijk ook laten registreren. Pas dan kunnen we het baasje terugvinden. Zonder chip is het soms echt onbegonnen werk.” (tekst loopt door onder de foto)
Daardoor komen de medewerkers van de Dierenambulance met enige regelmaat op een dood spoor terecht. Net als de politie. Politie-eenheden hebben ook een apparaatje om chips uit te lezen. Ruim een jaar geleden deed de politie een oproep om katten te chippen én de chips te registreren, maar blijkbaar heeft dat slechts beperkt effect gehad.
Wilde katten worden gecastreerd of gesteriliseerd, als ze niet al zijn ‘geholpen’. Saskia roept mensen op om hun katten ook te laten castreren of steriliseren. Neutraliseren noemen ze dat bij DANK. “Het neutraliseren van katten zorgt er gewoon voor dat er minder zwerfkatten in Nederland zijn, wat het doel is natuurlijk.”
DANK komt op dit moment kooien tekort en omdat ze daar het geld niet voor hebben, hopen ze op donaties. Wie een donatie aan DANK wil doen, kan op de website van de organisatie.