RADIO rookwinkels PvdD

De Partij voor de Dieren in Alkmaar wil dat er een lokale stop komt op nieuwe sigarettenwinkeltjes. De partij verwacht dat die straks massaal zullen openen omdat supermarkten vanaf 1 juli geen rookwaar meer mogen verkopen. Wettelijk heeft de gemeente geen middelen om dergeljke winkels tegen te houden, maar de Partij voor de Dieren wil dat er gekeken wordt naar de truuk die Utrecht toepast. Daar is het aantal rookwinkels een jaar lang bevroren.

 

 

Het verbod moet het roken ontmoedigen, maar de mazen in de wet zijn alweer gevonden. Supermarkten willen het verbod omzeilen door aparte winkeltjes voor sigaretten en tabak te openen. Raadslid Kivilcim Pinar van de Partij voor de Dieren vindt het een zorgelijke ontwikkeling. „We willen zo snel mogelijk een rookvrije generatie. Dit helpt dan niet mee.”

Lees ook: Nieuwe tabaksspeciaalzaak Spot naar Warmenhuizen. ’Toch mogelijk om tabak te kunnen kopen als het uit de supermarkt verdwijnt’

Creatieve oplossing
Gemeenten kunnen de komst van nieuwe tabakswinkels niet zomaar verbieden, maar volgens Pinar heeft de gemeente Utrecht een creatieve oplossing bedacht. Utrecht heeft het aantal verkooppunten van tabak en (e)sigaretten in ieder geval voor de periode van een jaar bevroren, in afwachting van landelijke wetgeving die gemeenten wel in staat stelt de komst van nieuwe tabakswinkels aan banden te leggen. Gemeente Den Haag overweegt het voorbeeld van Utrecht te volgen. En als het aan Pinar ligt, doet Alkmaar dit ook.

De pakjes sigaretten zijn aan alle kanten voorzien van waarschuwingen en afschrikwekkende foto’s.
De pakjes sigaretten zijn aan alle kanten voorzien van waarschuwingen en afschrikwekkende foto’s.
© Foto Erna Faust/Fay Quant

Lees ook: NSO Retail: aantal nieuwe tabakswinkels na verkoopstop AH valt mee

Ook kunnen gemeenten volgens Pinar een maximum stellen aan het aantal tabakswinkels in wijken. „De Tweede Kamer wil dit. Bekend is dat in armere wijken meer van dit soort winkels zijn. En zo worden de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk alleen maar vergroot.”

In de Spar winkel op de Dijk worden nog tot 1 juli sigaretten verkocht.
In de Spar winkel op de Dijk worden nog tot 1 juli sigaretten verkocht.
© Foto Erna Faust/Fay Quant

Het raadslid heeft al de eerste signalen gekregen dat er in Alkmaar nieuwe sigarettenwinkeltjes komen. „Ik heb gehoord dat dit in De Mare gebeurt. Meer voorbeelden weet ik niet, maar het zou me niet verbazen.”

Betuttelend
Pinar hoort de kritiek al van verre aankomen, namelijk dat het betuttelend is om sigarettenwinkels te verbieden. „Maar dan zeg ik: jonge kinderen worden verslaafd gemaakt door de tabaksindustrie, ze zijn de afgelopen twee jaar massaal gaan vapen. Hoezo is het betuttelend om jongeren hier tegen te beschermen, zodat ze later geen longkanker of hart- en vaatziekten krijgen? In het Alkmaars Preventieakkoord staat dat we willen voorkomen dat jongeren gaan roken. Dat kun je wel braaf opschrijven, maar zo’n beleidsplan is een papieren tijger als je nu als gemeente niets doet.”

Kivilcim Pinar: ,,Jonge kinderen worden verslaafd gemaakt door de tabaksindustrie, ze zijn de afgelopen twee jaar massaal gaan vapen.”
Kivilcim Pinar: ,,Jonge kinderen worden verslaafd gemaakt door de tabaksindustrie, ze zijn de afgelopen twee jaar massaal gaan vapen.”
© foto Erna Faust

Supermarktondernemer Nico Eeken van de Spar bij de Karperton weerspreekt het gerucht dat hij ook een klein tabakswinkeltje gaat starten. „Dat kan helemaal niet uit”, zegt hij. „Wij stoppen er dus mee per 1 juli en gaan ons meer richten op verse producten.” Eeken verwacht dat grote supermarkten wel massaal sigarettenwinkeltjes gaan beginnen. „Dus dit schiet helemaal niks op. De kleine ondernemer is de dupe, wij kunnen dat niet. Maar dit overleven we ook wel weer.”