RADIO rivierkreeft

De regels voor het vangen van uitheemse rivierkreeften worden versoepeld. Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor het Oosterdelgebied en de Eilandspolder in Langedijk. Daar is de invasieve Amerikaanse rivierkreeft al langere tijd een plaag waar vooral de oevers van te lijden hebben. De minister van Natuur heeft in een brief laten weten dat ze verantwoorde bevissing breder wil toestaan. Per wanneer en HOE is nog NIET duidelijk.

Het is overigens niet zo dat iedereen de rivierkreeften straks massaal mag vangen. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink zegt in een recente brief aan de Tweede Kamer dat zij op een verantwoorde wijze bevissing van uitheemse rivierkreeften ’met selectieve vangtuigen’ breder toe wil staan.

Als het aan de minister ligt komen er voldoende financiële middelen op tafel om de vangst zo spoedig mogelijk te reguleren en handen en voeten te geven. Toch kan dat nog wel even duren, want een nieuw kabinet zal moeten besluiten hoeveel middelen er toegekend gaan worden voor de bestrijding van de uitheemse rivierkreeft.