De opvanglocatie in het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg in Alkmaar wordt gefaseerd heropend. Het AZC-gedeelte voor 150 vluchtelingen kan, mits er geen obstakels op de weg komen, eind van de zomer open. De afdelingen voor de 150 statushouders en de 150 lokale spoedzoekers zullen pas volgend jaar de deuren kunnen openen.
Het kantoorgebouw aan de Robonsbosweg diende tussen 2016 en 2019 als AZC. Daarna wilden veel lokale partijen geen asielzoekers meer opvangen. Een oplopend opvangtekort in het land zorgde in 2021 voor een scheuring in de gemeenteraad die leidde tot het vertrek van twee wethouders. Anderhalf jaar struikelde de lokale politiek opnieuw over het AZC-vraagstuk. Maar de oplopende nood en de toekomstige spreidingswet zorgden ervoor dat tegenstanders in januari overstag gingen.
“Nu is er witte rook vanuit het college”, stelt wethouder Christian Schouten tevreden tegenover NH Nieuws,mediapartner van Streekstad Centraal. Het college van B&W heeft inmiddels een voorlopig koopcontract met het Rijksvastgoedbedrijf afgesloten om het gebouw over te nemen. “Als de raad instemt dan zouden als alles meezit de eerste vluchtelingen al aan het einde van de zomer hun intrek kunnen nemen. Maar dat is aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het azc-deel en dragen daar ook de kosten voor.”
Voor statushouders en inwoners met een urgentieverklaring wordt het pas 2025, want over die opvang gaat de gemeente zelf en de verbouwing moet Europees worden aanbesteed.
Het COA kan volgens wethouder Schouten nog zeven jaar gebruikmaken van het kantoorgebouw. “Er is een tijdelijke woonontheffing van tien jaar, daarvan is eerder drie jaar gebruikt.” Hij heeft het over de eerder periode als AZC. “Voor de Alkmaars statushouders en spoedzoekers is het oude complex de komende tien jaar beschikbaar. Wat er over tien jaar mee gebeurt, bijvoorbeeld het pand weer verkopen of woningbouw, laten we bewust nog open. Ook dat is aan de raad.” (tekst gaat verder onder de foto)
“De aanschaf van het pand en het gereedmaken van het deel voor onze Alkmaarse mensen, kost in totaal 9 miljoen”, vervolgt Schouten. “Die kosten spreiden we over die tien jaar. Maar uiteindelijk is het onder aan de streep kostenneutraal, want we hebben volledige dekking vanuit rijksgelden voor de (nood)opvang van verschillende doelgroepen.”
De wethouder benadrukt dat hij actief met omwonenden en andere betrokken blijft participeren over de Robonsbosweg. Eerder was er al een informatie- en participatieavond voor mensen en organisaties uit de wijde omgeving, waaruit bleek dat de overgrote meerderheid positief was over de komst van de opvanglocatie.
Op 18 april worden de aankoop en de ingebruikname van het pand in de gemeenteraad besproken.