Vanuit Langedijk is er veel weerstand tegen de plannen voor het Geestmerambacht. Om de mogelijkheden voor ieder evenemententerrein in Dijk en Waard te bepalen, werden locatieprofielen opgesteld. In het profiel voor het Geestmerambacht is het aantal evenementen bijna verdubbeld, en zijn ze ook veel groter dan nu. Er werden acht bezwaren ingediend, maar daarvan was eentje ingediend namens 350 boze omwonenden. Zij vinden dat ze al genoeg overlast hebben.
leverde acht zienswijzen op, maar één daarvan is ingediend namens 350 inwoners. Zij vinden dat ze al genoeg overlast ervaren.
Naast vier (in plaats van drie) grote evenementen met maximaal 30.000 bezoekers (het maximum aantal bezoekers is nu 25.000) worden er volgens het locatieprofiel ook jaarlijks maximaal twintig evenementen toegestaan in het Geestmerambacht met 10.000 bezoekers. Nu mogen er maximaal tien kleinere evenementen worden gehouden met een maximum van 2500 bezoekers.
e bezwaarmakers vinden dat ze al genoeg overlast ervaren tijdens evenementen.
De plannen voor de evenemententerreinen in Dijk en Waard hebben achttien zienswijzen opgeleverd. Daarvan waren er acht gericht tegen het zogenoemde locatieprofiel voor het Geestmerambacht. Bovendien is één van die bezwaren ingediend namens 350 omwonenden. Zij vinden dat ze al genoeg overlast ervaren tijdens evenementen in het recreatiegebied.
hebben bezwaren ingediend tegen de plannen voor het Geestmerambacht. Gemeente Dijk en Waard stelde zogenoemde ‘locatieprofielen’ op voor evenemententerreinen en die voor het Geestmerambacht beviel n
Veel omwonenden van het recreatiegebied Geestmerambacht maken bezwaar tegen ruimere mogelijkheden voor het houden van festivals in het gebied. Een zienswijze, gericht op het locatieprofiel voor het Geestmerambacht, is namens maar liefst 348 inwoners ingediend.
De gemeente Dijk en Waard gaf vorig jaar opdracht tot het opstellen van locatieprofielen voor het Geestmerambacht, IJsbaanterrein ’t Kruis, de Speelweide in Noord-Scharwoude en het kermisterrein in Zuid-Scharwoude.
In de locatieprofielen moest de balans worden gezocht tussen levendigheid en leefbaarheid. Verder moet het voor organisatoren en omwonenden duidelijk zijn wat er mogelijk is op de verschillende evenementenlocaties. Vanaf 23 januari werden de profielen ter inzage gelegd. Tot 5 maart konden er zienswijzen worden ingediend.
De gemeente Dijk en Waard laat weten dat er in totaal 18 verschillende zienswijzen zijn ingediend. Acht gericht op het Geestmerambacht, vijf gericht op de kermis van Zuid-Scharwoude, drie gericht op de Speelweide en twee gericht op het ijsbaanterrein.
Balans is zoek
Edo Doeve en Heleen Wouters uit Koedijk zijn de initiatiefnemers achter de zienswijze gericht op het Geestmerambacht die namens 348 inwoners is ingediend. Zij vinden dat de balans zoek is en vrezen voor meer overlast. Het steekt Wouters dat er volgens haar niet naar de inbreng van omwonenden is geluisterd. „We hebben ons duidelijk uitgesproken tijdens een bewonersbijeenkomst en nu wordt er nog meer van ons gevraagd.”
Lees ook: Het maximum is bereikt. Niet nog meer grote festivals in recreatiegebied Geestmerambacht
Naast vier (in plaats van drie) grote evenementen met maximaal 30.000 bezoekers (het maximum aantal bezoekers is nu 25.000) worden er volgens het locatieprofiel ook jaarlijks maximaal twintig evenementen toegestaan in het Geestmerambacht met 10.000 bezoekers. Nu mogen er maximaal tien kleinere evenementen worden gehouden met een maximum van 2500 bezoekers.
Verder wordt het evenemententerrein in het bestemmingsplan flink vergroot. De ruimere oppervlakte werd de afgelopen jaren hiervoor feitelijk ook al gebruikt, aldus een voorlichter van de gemeente..
Eigen voorstel
De opstellers van de zienswijze stellen dat er in plaats van dertien dagen een evenement straks dertig dagen een evenement kan worden gehouden. „En er moet ook worden op- en afgebouwd. Omwonenden ervaren nu al veel overlast”, aldus Wouters. De opstellers zeggen te begrijpen dat het recreatieschap inkomsten nodig heeft en zijn ook niet tegen muziekfestivals en andere evenementen. Daarom komen ze met een eigen voorstel.
Zo pleiten ze voor maximaal acht dagen evenementen met tussen de 5000 en 35.000 bezoekers. Met daarbinnen maximaal twee meerdaagse evenementen, zoals Liquicity en Power Valley. Daarnaast willen ze dat maximaal vier dagen evenementen tot 5000 bezoekers worden toegestaan. Verder zouden maximaal zes dagen bedrijfsevenementen tot 2500 bezoekers mogen worden toegestaan op werkdagen.
De opstellers vinden verder dat er geen geluidsoverlast mag zijn in het broedseizoen en dat de op- en afbouwperiode bij elk evenement tot een minimum beperkt moet worden. Na afloop van het evenement zou er sneller moeten worden schoongemaakt.
Power Valley
Volgens Wouters richten veel grote festivals in Geestmerambacht zich alleen maar op een jong publiek. Dat vaak ook van buiten de regio komt. „Er moet hier voor jong en oud wat te beleven zijn.” Ze geeft aan niet tegen Power Valley – een evenement met tractoren – te zijn. „Als het wordt gehouden, kun je door de herrie elkaar niet meer verstaan, maar het is leven en laten leven. Maar doe dit niet in het broedseizoen, op het moment dat bezoekers van Geestmerambacht hun honden aangelijnd moeten houden.”
Lees ook: Wethouder na ophef over tractorpulling in Oudkarspel in het broedseizoen: ’Geen reden om vergunning te weigeren’
De politiek wordt op 26 maart bijgepraat over het onderzoek dat geleid heeft tot de locatieprofielen en over de zienswijzen die zijn ingediend. In mei besluit het college over de definitieve locatieprofielen. Naar verwachting zal de gemeenteraad hier in juni een oordeel over vellen.