RADIO Microcity The Future raadsvragen

Bouwproject Microcity The Future bij station Noord in Alkmaar kan de nodige tegenwind verwachten. Het plan is flink gewijzigd en omwonenden hebben al aangekondigd bezwaar te gaan maken. De geplande ondergrondse parkeergelegenheid wordt toch bovengronds en in plaats van een woonzorgfunctie komt er sociale huur. Er zijn inmiddels ook raadsvragen gesteld over de participatie van de omwonenden.

Er zijn in Alkmaar raadsvragen gesteld over het bouwproject Microcity The Future. Het plan voorzag in het realiseren van woonprojecten dichtbij openbaar vervoer en veel aandacht voor groen en duurzaamheid. Het plan is recent echter ingrijpend gewijzigd: er is geen woonzorgfunctie meer en in plaats daarvan komt er meer sociale huur. Een andere wijziging van het plan betreft het parkeren: de parkeervoorziening is niet meer ondergronds maar bovengronds.

Deze wijzigingen hebben ertoe geleid dat bewoners rond de locatie hebben aangekondigd bezwaar te gaan maken tegen het gewijzigde plan. De vraag is of de participatie goed is verlopen. Ook wordt gevraagd of de parkeervoorziening niet alsnog ondergronds gerealiseerd kan worden. Als een alternatief zou ook de parkeernorm voor dit bouwproject verlaagd kunnen worden, omdat het hier gaat om nieuwbouw naast een station met jongeren die vaak nog geen auto bezitten als belangrijke doelgroep.

Het gaat bij Microcity om vernieuwing van het gebied rondom station Alkmaar Noord. De voormalige PostNL-locatie moet een dynamische en duurzame woon- en leefomgeving worden met ongeveer 360 woningen. Het is ook onduidelijk wat de planning van de bouwlocatie The Future tot en met de start van de bouw en realisatie nu precies is.