Als de gemeenteraad van Bergen er mee instemt, wordt het ZAKEdijkje de locatie van de nieuwe fusieschool in Bergen. De nieuwe school ontstaat uit het samengaan van de Lucebertschool en de Van Reenenschool. Het pand van de Lucebertschool blijkt daarvan het meest geschikt voor de toekomstplannen. In het pand van de Van Reenenschool blijft dan alleen de kinderopvang achter. Volgens het college was ook onder de ouders de steun voor het ZAKEdijkje het grootst.
Voor het gebouw van de Van Reenenschool in het centrum van Bergen wordt een andere bestemming gezocht, maar voorlopig blijft daar waarschijnlijk kinderopvang gehuisvest.
Dat is het voorstel dat het college van b en w van Bergen wil gaan voorleggen aan de gemeenteraad. Het pand van de Lucebertschool is volgens het college geschikter vanwege de ligging en spreiding van voorzieningen, capaciteit en financiën. De afgelopen maanden is daar een uitgebreid onderzoek naar verricht. De koepel waar beide openbare scholen onder vallen, Isob, had eerder al het Zakedijkje als locatie voorgesteld.
Volgens wethouder Marco Wiesehahn was het draagvlak onder ouders het grootst voor het Zakedijkje, al is er ook ’een aanzienlijke minderheid’ die liever de Van Reenenschool had gezien. „En voor het schoolbestuur was het de enige logische optie. Als het de Van Reenenschool was geworden, had die eerst op orde moeten worden gebracht. Dan waren ze in de knel gekomen met de planning, die voorziet in verhuizing na dit schooljaar.”
BSV-terrein
Het gebouw aan het Zakedijkje is groot genoeg voor de leerlingen van beide scholen. „Mij is plechtig verzekerd dat tijdelijke huisvesting niet nodig is.” Bij de leerlingenprognoses is ook meegenomen dat er binnenkort woningbouw start op het nabijgelegen BSV-terrein, waar naar verwachting veel jonge gezinnen zullen gaan wonen.
Qua financiën maakte het volgens Wiesehahn gezien over veertig jaar niet zo veel verschil. „De Van Reenenschool moet gerenoveerd worden en dat kost 4,2 miljoen, maar het gebouw aan het Zakedijkje voor veertig jaar geschikt houden kost 3,7 miljoen. Dat is niet de hoofdzaak.”
De Van Reenenschool in het centrum van Bergen.
De Van Reenenschool in het centrum van Bergen.
© Archieffoto jjfoto.nl / Jan Jong
Opvang
Wat er met de Van Reenenschool moet gebeuren, is nog niet duidelijk, maar dat wordt volgens het college ’een afzonderlijk proces om de historische en emotionele waarden van het gebouw aan het Spaanschepad te behouden’. De school is een Rijksmonument. Op dit moment is de buitenschoolse opvang van Alles Kids er gevestigd en die wil enige uitbreiding van de activiteiten. Het huurcontract loopt af, er zal dus een nieuw contract gesloten moeten worden.
Ouders van kinderen van de Van Reenenschool maakten eerder bezwaar tegen het Zakedijkje, aan de oostkant van Bergen, als fusielocatie. De Lucebertschool deelt daar faciliteiten met de Wiegmanschool en de ouders vinden de plek minder mooi dan de bosrijke omgeving van de Van Reenenschool. „Het gebouw heeft ook een emotionele waarde voor mensen in Bergen en die laat zich niet in een cijfer uitdrukken”, zegt Wiesehahn. „Dat is een politieke vraag en daarom toetsen we dit ook bij de gemeenteraad.”
De Van Reenenschool zal waarschijnlijk vooral worden gebruikt voor kinderopvang.
De Van Reenenschool zal waarschijnlijk vooral worden gebruikt voor kinderopvang.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Fusie
Tegen de fusie van de Lucebertschool en de Van Reenenschool op zich hebben de ouders geen bezwaar. De leerlingenaantallen op beide scholen nemen af. Volgens cijfers van Isob tellen de Van Reenenschool en de Lucebertschool op 1 februari dit jaar respectievelijk 72 en 92 leerlingen en op 1 augustus respectievelijk 54 en 83 leerlingen. Een schooljaar eerder waren dat er nog 128 op de Van Reenenschool en 103 op de Lucebert.