RADIO: partners positief over Convenant Veilig Uitgaan

Het horecaconvenant Veilig Uitgaan dat drie jaar geleden werd opgesteld in gemeente Alkmaar heeft vruchten afgeworpen. Dat komt naar voren in een evaluatie van de gemeente, politie, horeca, bewonersvereniging Hart voor Alkmaar en de andere partners. Als successen worden onder andere genoemd de gezamenlijke inzet tegen overlast, een totaal horecaverbod voor ongewenste bezoekers en beter getrainde portiers en horecapersoneel.

verbeteren van de uniformiteit en kwaliteit van horecaportiers, horecatrainingen en de gezamenlijke inzet tegen drugsgebruik, horecageweld en seksuele intimidatie.

In juni 2021 sloten de gemeente Alkmaar, politie, Horeca Nederland, de nachtburgemeester en bewonersvereniging Hart voor Alkmaar het convenant Veilig Uitgaan.

Op 19 maart 2024 evalueerden ze en presenteerden ze het vernieuwde plan voor Collectieve Horecaontzeggingen. Burgemeester Anja Schouten benadrukte het belang van een veilige en gastvrije uitgaansstad, waarbij samenwerking cruciaal is.

Het vernieuwde protocol voor de collectieve horecaontzeggingen stelt horecagelegenheden in staat om bezoekers die de huisregels overtreden de toegang te ontzeggen. Dit draagt bij aan een veilig en prettig uitgaansklimaat.

Andere resultaten van het convenant zijn onder meer de inzet van het Sus-team en de gezamenlijke aanpak van drugsgebruik en intimidatie. Het convenant loopt tot juni 2025, waarna een nieuw actieprogramma wordt voorgesteld.