RADIO Flexwoningen Castricum

De woningnood is hoog en de Spreidingswet is aangenomen. Gemeente Castricum werkt nu hard aan uitbreiding, al is het maar met tijdelijke flexwoningen. Bij sportcomplex Berg en Bal worden 96 van dit soort woningen gebouwd voor starters, statushouders en mensen met een urgentieverklaring. Donderdag maakte het college van B&W bekend dat er nog eens 100 bij komen bij Zorginstelling Duin & Bosch.

In de zuidwestelijke hoek van Duin & Bosch ligt een terrein waar Parnassia niks mee doet. Aan het veld staan een soort noodgebouw voor tijdelijke zorg en twee houten bungalows. Parnassia wil er op termijn een zorgcentrum bouwen, maar ook dan is er nog genoeg ruimte voor 100 flexwoningen. “De invulling van de tijdelijke flexwoningen maakt onderdeel uit van de integrale afronding van Duin & Bosch, waarover de gemeente met Parnassia een intentieovereenkomst zal sluiten”, laat het college van B&W weten.

Castricum heeft problemen met de opvang van statushouders. Buurgemeente Alkmaar wilde ze wel voor een paar jaar opvangen. Tot 1 januari 2024. Maar het schoot niet echt op met de 96 flexwoningen. Alkmaar plakte er nog drie maanden aan vast, maar 1 april is een harde deadline gebleven; dan sluit het wooncentrum om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Ook die datum haalt Castricum niet. De statushouders worden tijdelijk op diverse locaties ondergebracht, waaronder de voormalige Montessorischool.

Dat schoot 32 statushouders in het verkeerde keelgat. Ze gingen in protest omdat ze het zat zijn om te verhuizen.

“Voor de goede orde melden wij dat we nog aan het begin van het proces staan en dat de onderzoeken nog moeten plaatsvinden”, vervolgt het college. “De bewoners en de huurders\gebruikers van panden van Parnassia zijn op de hoogte gebracht middels een informatiebrief.”