De petitie moet nog worden aangeboden aan de wethouder, maar het aantal ja-zeggers is dusdanig groot dat het raar moet lopen, wil de Bonnema-buurt géén beschermd stadsgezicht worden. “Ik wil het morgen eerst bevestigd zien.”
Begin dit jaar hield de gemeente een enquête onder de bewoners. Van de 72 adressen reageerden er 37 en tweederde daarvan was voorstander. Een procentuele meerderheid, maar geen absolute. Onvoldoende draagvlak, vond wethouder Anjo van de Ven. Weg beschermde status.
Maar dat een absolute meerderheid nodig was, bepaalde de wethouder pas nadat de enquête was ingevuld. Waarom? “Toen dit proces begon – het loopt al jaren, nog voordat ik er was – is er denk ik niet goed nagedacht over dat je één maatstaf niet op alle situaties kunt leggen”, vertelt Anjo van de Ven aan Streekstad Centraal. “Bij deze situatie dacht ik, ja, het gaat hier wel over privébezit van mensen. Wat je als gemeente doet met bijvoorbeeld een parkeerplaats, publieke ruimte, is wel even wat anders dan wat je doet met iemands huis.” (tekst gaat verder onder foto)
Daarop startte een aantal bewoners een petitie, waaronder Jan-Willem Snieder, die langs de deuren in zijn buurtje ging. Hij sprak zelfs in de gemeenteraad, waarin hij Anjo van de Ven hoorde zeggen dat als tweederde van alle huishoudens voorstemde, dit voldoende was. Moet lukken, dacht Jan-Willem. En dat klopt. Nu zien 53 van de 72 huishoudens zo’n beschermde status wel zitten. “We hebben het ruimschoots overschoten”, zegt Jan-Willem. “Ik ben er heel blij mee, natuurlijk, en het is fijn dat het ondersteund wordt door een duidelijke meerderheid.”
Dinsdagavond is de bewonersbijeenkomst waar de petitie aan de wethouder wordt overhandigd. “Daar ga ik luisteren en met de mensen praten”, zegt Van de Ven, “ook met degenen die niet zo’n beschermde status willen.” Guus Aben is zo’n bewoner en zag een beschermde status op zich wel zitten, maar niet dat de gemeente vervolgens voor altijd kan bepalen wat er met zijn huis gebeurt. (tekst gaat verder onder foto)
Volgens Van de Ven hebben de bewoners daar inspraak in. “Het is niet zo dat wij een pak met regels hebben klaarstaan. Bewoners krijgen een stem in wat die regels zijn. Wat laat je in stand en wat niet? Hopelijk krijgen de mensen die het niet zien zitten hierdoor ook vertrouwen.” Want aan zo’n beschermde status, stelt de wethouder, zitten eigenlijk alleen maar voordelen.