RADIO XR Castricum benoeming verstoren

Extinction Rebellion wil komende donderdag de benoemingsceremonie van de nieuwe Castricumse burgemeester, Ben Tap verstoren. Volgens de activisten weigert Castricum om officieel te erkennen dat er sprake is van een klimaatcrisis. Er is twee weken geleden een gesprek geweest, maar daarna is van de gemeente niets meer vernomen. De groep wil dat Castricum de klimaatnoodtoestand uitroept. Het burgerinitiatief dat daarvoor werd ingediend is in 2022 in de raad weggestemd.

Twee weken geleden hebben de activisten een gesprek gevoerd met waarnemend burgemeester Karen Heerschop, vertelt de Castricumse XR-actievoerder Lucas Winnips, een bekend gezicht van de organisatie. „We hebben toen aangekondigd dat we actie zouden gaan ondernemen bij de benoeming van de nieuwe burgemeester, als er geen oplossing zou komen. De burgemeester heeft naar ons geluisterd en ons verhaal aangehoord, maar daarna hebben we niets meer van de gemeente gehoord. Met als gevolg dat we nu deze demonstratie gaan doen.”

Bedonderd
De klimaatactivisten spannen zich al jaren in om de gemeente Castricum zo ver te krijgen de ’klimaatnoodtoestand’ uit te roepen, of in ieder geval officieel te erkennen dat er sprake is van een klimaatcrisis. Ze voelen zich ’bedonderd’ door de Castricumse politiek.

Het door de activisten opgetuigde burgerinitiatief om de klimaatnoodtoestand uit te roepen werd in 2022 door de Castricumse gemeenteraad weggestemd. „Twee weken later was er een verkiezingsdebat dat live werd uitgezonden op de lokale televisie in Castricum, waarbij de presentator aangaf dat 7 van de 8 partijen achter de schermen wel toegaven dat er een klimaatcrisis is”, aldus Winnips. „Dat werd live op tv bevestigd. Wij hadden toen zoiets van: We worden gewoon bedonderd hier! Waarom willen ze het niet publiekelijk erkennen, maar zeggen ze het wel achter de schermen bij het debat?”

Lees ook: ’Vernederende en intimiderende’ arrestatie Lucas Winnips in Castricum roept vragen op bij lokale politiek. Burgemeester Mans hoorde het pas achteraf

Winnips vindt dat de gemeente Castricum niet eerlijk is tegen haar burgers. „We eisen gewoon dat de overheid eerlijk is en niet mooi weer gaat spelen terwijl er een crisis is”, zegt hij. „Het heeft lang genoeg geduurd. Wij willen van ons laten horen op een moment waarop we zoveel mogelijk aandacht krijgen en de druk op de gemeente opvoeren om leiderschap te tonen hierin.”

Verandering
Hij vindt het ’intrinsiek belangrijk’ dat er door de overheid een eerlijk verhaal wordt verteld. Bovendien is officiële erkenning van de klimaatcrisis nodig om draagvlak te creëren voor verandering, meent Winnips. „Burgers zullen aan de bak moeten, maar ook de overheid zelf. Daar is draagvlak en duidelijkheid voor nodig. Het is de bedoeling dat er veranderingen gaan komen, dit is een eerste stap. Erkennen dat je dat probleem hebt, en niet te doen alsof het allemaal geen issue is.”

Lees ook: Politie draagt betoger van Extinction Rebellion ING-filiaal uit, demonstranten voerden actie tegen investeringen in fossiele brandstoffen

„We gaan naar het gemeentehuis en zullen ons daar tijdens de ceremonie zichtbaar laten horen”, aldus Winnips. Hij geeft aan dat het protest in ieder geval zal plaatsvinden in de openbare lobby van het gemeentehuis, maar zegt nog niet te weten of de activisten ook de raadszaal in zullen gaan.

De gemeente Castricum laat desgevraagd weten dat de waarnemend burgemeester nog geen tijd gehad heeft om te reageren op het gesprek dat recent met Extinction Rebellion heeft plaatsgevonden. De woordvoerder stelt dat het een bevoegdheid van de gemeenteraad is om wel of niet de klimaatnoodtoestand uit te roepen, en dat XR dit onderwerp op de agenda van de raad kan zetten door opnieuw een burgerinitiatief in te dienen.

Ben Tap.
Ben Tap.
© archieffoto

Demonstreren
De gemeente benadrukt dat demonstreren een grondrecht is en dat het iedereen vrij staat om te demonstreren, zo ook Extinction Rebellion, maar wil niet zeggen of er maatregelen worden genomen om verstoring van de benoemingsceremonie te voorkomen. „Mocht de openbare orde verstoord worden, dan zijn daarvoor gepaste maatregelen”, geeft de woordvoerster aan.

Beoogd burgemeester Ben Tap was maandag niet bereikbaar voor commentaar.