RADIO informatiebord Slag om Vrone

Precies 727 jaar na de ’Slag bij Vronen’ worden bezoekers en inwoners van Sint Pancras nu doorlopend herinnert aan het historiche feit. Er is aan de bovenweg een informatiebord geplaatst op initiatief van de Historische Vereniging Sint Pancras. Het bord staat in de tuin van een huis waar tientallen jaren geleden flink toegetakelde skeletten zijn gevonden. Bij de slag in 1297 werden de West-Friezen omsingeld en in de pan gehakt door de Hollanders. De gevonden menselijke resten liggen onder meer in het Huis van Hilde in Castricum.

Volgens amateur-archeoloog Harry Olie werd het toenmalige dorp Vronen (ook wel Vrone of Vroonen genoemd, red.) hierna platgebrand en mochten er veertig jaar lang geen mensen wonen. Waar het bord is geplaatst, was ooit een kerkhof. Olie: „We staan hier op een historische plek, maar dat is bijna nergens in Sint Pancras bekend.”

Wethouder Ester Leibbrand mocht het bord onthullen. „Het is heel mooi dat wij hier als gemeente aan hebben kunnen bijdragen om dit zichtbaar te maken. Wat hier in de bodem is gevonden, maakt ons duidelijk wat er gebeurd is. En het verleden heeft ook bijgedragen aan wie wij zijn.” Bij de slag kwamen circa drieduizend mensen om het leven. Wat Leibbrand betreft had er dan ook best een vlag halfstok mogen hangen.