RADIO beeld Trijn

Alkmaars Ontzet-heldin Trijn Rembrands wordt geëerd met een standbeeld vlakbij het IJkgebouw in Alkmaar. Precies op de plek waar vroeger de Rode Toren heeft gestaan. Ook die zal in het nieuwe beeld worden verwerkt. Het moet een duidelijk herkenbaar beeld worden het is de bedoeling dat het in oktober 2025 klaar is.

Trijn was zo’n 16 jaar tijdens het beleg van Alkmaar in 1573. Ze viel op doordat ze onverschrokken meestreed om de vijand buiten de stadspoorten te houden. Schrijfster Simone van der Vlugt stelde vorig jaar dat zij een standbeeld verdiende. Dat idee kreeg in november unanieme steun van de gemeenteraad.

Van der Vlugt zit samen met Alkmaarders Leen Spaans en Harry Spaans in een comité dat ijvert voor de komst van het beeld. De stichting Monument voor Trijn (nu nog in oprichting) gaat dit realiseren, onder meer door het geld hiervoor bij elkaar te harken. „We verwachten dat er zo’n 80.000 euro nodig is. En misschien moeten we er als gemeente ook een financiële bijdrage leveren”, zegt wethouder Anjo van de Ven. „En dan komen er nog kosten bij, want het gebiedje moet worden heringericht.”

Rode Toren

Het beeld komt precies op de plek van de verdwenen Rode Toren, die er in 1573 stond. De toren moet ook in het beeld worden verwerkt en dan slaat Alkmaar twee vliegen in één klap, want de terugkeer van de toren is een vurige wens van de lokale fractie BAS en is als plan opgenomen in het coalitieakkoord.

Schrijfster Simone van der Vlugt en Leen Spaans ijveren voor de komst van het beeld van Trijn Rembrands.© Foto Erna Faust/Fay Quant

Een ontwerp van het beeld moet nog gemaakt. De commissie voor beeldende kunst gaat kunstenaars benaderen en zal een kleine selectie maken van de ontwerpen die zij insturen. Uit die selectie zal een keus worden gemaakt. Van de Ven: „We willen een flink beeld, op een sokkel, zo tussen de 150 en 180 centimeter hoog. Het moet herkenbaar zijn, dus we willen geen abstract ontwerp. Het moet een optimistische uitstraling hebben en ook de jeugd aanspreken. We willen een jonge vrouw zien, niet terwijl ze in strijd is verwikkeld, maar van het moment daarna. Het moment dat de vijand afdruipt, het moment van opluchting en victorie.”