RADIO: lijkverzorging NWZ volledig over naar eigen personeel

Ziekenhuis gaat veel taken in het mortuarium straks zelf uitvoeren. Alleen autopsie blijft in handen van externe dienstverlener

Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar gaat de verzorging van overleden patiënten volledig aan eigen personeel overlaten. Vanaf 1 oktober worden medewerkers van het pathologisch centrum Symbiant alleen nog opgeroepen voor een autopsie. Per jaar overlijden zo’n 800 patiënten in het ziekenhuis, en is in 50 gevallen inwendig onderzoek nodig. Een groot deel van de lijkverzorging wordt al gedaan door verpleegkundigen, in goed overleg met nabestaanden. Ook de administratie en de overdracht aan een uitvaartonderneming zal door eigen ziekenhuispersoneel worden gedaan.

 

obductie of autopsie – inwendig lichaamsonderzoek – zullen voortaan medewerkers van pathologisch centrum Symbiant, een externe dienstverlener, in het Alkmaarse ziekenhuismortuarium blijven langskomen.

„We zien dat het grootste deel van de werkzaamheden rondom de laatste verzorging van overleden patiënten steeds meer op de verpleegafdeling wordt gedaan en niet meer in het mortuarium”, legt NWZ-woordvoerder Job Leeuwerke uit. „Dit wordt door de verpleegkundige van de betreffende afdeling gedaan in goed overleg met de familie en nabestaanden. Door verpleegkundigen wordt dit als een heel waardevol deel van de zorgverlening gezien.”

 

Na het afscheid gaat de overleden patiënt van de afdeling naar het mortuarium en na overdracht neemt de uitvaartorganisatie de zorg over. „Voor deze laatste werkzaamheden geldt nu dat Noordwest deze wil laten uitvoeren door eigen medewerkers in plaats van door Symbiant.”

Het kan bijvoorbeeld gaan om het in de koelcel leggen van een overledene, het verwijderen van nog aanwezige infusen, het sluiten of wegwerken van wonden en het wassen, scheren en eventueel opmaken.

Ook de administratie met betrekking tot overleden patiënten en de overdracht aan de uitvaartonderneming zullen door NWZ-medewerkers van Symbiant worden overgenomen. Het ziekenhuis verwacht daarmee haar werkprocessen te verbeteren.

De mortuariumtaken zullen per 1 oktober worden overgeheveld. In Den Helder is dat per 1 januari al gebeurd. Medewerkers van Symbiant zijn reeds geïnformeerd. In het NWZ overlijden jaarlijks ruim 800 patiënten door uiteenlopende oorzaken. Gemiddeld 50 keer per jaar moet obductie worden verricht.

Lees ook: Patiënt hoeft de deur niet uit voor een goed gezondheidsadvies, Noordwest Ziekenhuis start met thuismonitoring

Misdrijf
Patiënten die overlijden als gevolg van een misdrijf komen niet op de obductietafel in het ziekenhuis, maar worden overgedragen aan de politie. Die heeft afspraken met andere dienstverleners voor forensisch onderzoek. Het NWZ is hierbij niet betrokken.