Thomas Boomsma (10) werd vandaag al wakker met een voorgevoel. Dat gevoel was zo sterk dat hij besloot zijn mooiste pak aan te trekken naar school. En dat was terecht. Want zijn klas van basisschool De Regenboog in Alkmaar won vandaag de vier wekende durende Textielrace.
Tientallen vuilniszakken vol jassen, broeken, beddengoed en andere stoffen, vullen de gangen van basisschool de Regenboog. De chauffeurs van Rataplan, waar alle textiel naartoe ging, maakten de afgelopen weken overuren en zijn stiekem blij dat de Textielrace voorbij is.
Elf scholen uit de gemeente Alkmaar streden de afgelopen week tegen elkaar in de textielrace waarbij bewustwording rondom het gebruik van textiel centraal stond. Wie de meeste kilo’s stof ophaalt, wint. Het project werd destijds afgetrapt met een gastles – “Wisten jullie dat het maken van een nieuwe spijkerbroek zo’n 8000 liter water kost?” – en eindigde vandaag met een beker – van gerecycled textiel uiteraard – en de prijs: een geheel verzorgde schoolreis naar Nemo voor de winnaars.
Schelle kreetjes gieren door het klaslokaal wanneer wethouder Christiaan Peetoom officieel het eindresultaat bekendmaakt. De Regenboog heeft een totaal van 2442 kilo kleding ingezameld. Kleine handjes laten de confettikanonnen knallen. “Heel speciaal”, zegt de tienjarige Thomas, dat ze hebben gewonnen. Thomas was de manager. “Ik heb alle zakken gewogen en iedereen aangemoedigd om elkaar te helpen”, vertelt hij aan Streekstad Centraal. Dat was dan ook z’n favoriete onderdeel van de race.
“Armoede helpen!”, “Samenwerken met je vrienden!”, “Alles!”, en zo volgden nog vele antwoorden op de vraag wat ze het het leukst vonden aan de strijd. De klas maakte zelfs een Youtube-video, waarin een waardig staaltje acteerkunst te zien is, over wat je kan doen met oud textiel. Want dat leverde toch weer 200 punten extra op.
In jubelstemming geven de kinderen toe ook iets geleerd te hebben de afgelopen tijd: “Als iets kapot is moet je het niet gelijk weggooien.” Een ander belooft vaker kleding bij Rataplan te kopen. Deze race was hopelijk de start van een duurzamer leven, concludeert projectleider Esty Meijer: “Want nu weten jullie hoe het moet.” Er wordt driftig geknikt. Maar eerst maar eens dat schoolreisje naar Nemo.