Ouders van jongeren onder de 18 die zich onder invloed van alcohol of drugs misdragen in het ALkmaarse uitgaansleven, lopen vanaf dit weekend het risico ’s nachts door de politie uit hun bed te worden gebeld. De aanpak is niet nieuw en werd tien jaar geleden ook al toegepast. Agenten zien op straat een toename van alcoholgebruik bij jongeren, vooral in het uitgaansleven. Daarbij valt op dat ouders vaak niet op de hoogte zijn van het gedrag van hun kinderen. Ook de gemeente, de Brijder, Bureau Halt en de GGD doen mee aan de actie.
ien jaar terug was het een landelijk project van de politie, dat ook hier in de regio werd uitgevoerd. Politie Alkmaar haalt het nu weer uit de ijskast. Want, hoewel alcohol onder 18 sinds tien jaar verboden is, zien agenten op straat een toename van alcoholgebruik bij jongeren, tot comazuipen aan toe. Dit gebeurt vooral in het uitgaansleven.
Overlast
„Ouders zijn niet altijd op de hoogte van wat hun kinderen doen, dat ze overlast veroorzaken als ze onder invloed door de stad lopen. En ook weten ze vaak niet wat de gevolgen hiervan zijn”, zegt politiewoordvoerster Felicity Bijnaar. Alcohol veroorzaakt schade aan hersenen die nog in de groei zijn. Jongeren kunnen van het ene op het andere moment omvallen als ze alcohol drinken. Bijnaar: „Het project is onder andere bedoeld om ouders daar bewust van te maken. Ook moet het leiden tot minder uitgaansoverlast.”
De actie zal regelmatig, met name in het weekend, in het centrum van Alkmaar worden ingezet door de politie. Naast de politie werken er ook andere partijen aan mee: de gemeente, de Brijder, Bureau Halt en de GGD. Ouders en jongeren die bij het project betrokken raken worden doorverwezen naar de Brijder en Halt, voor preventiegesprekken.
Harddrugs
’Wakkere ouders’ past in een totaalaanpak van de politie en de gemeente Alkmaar om overlast tijdens de uitgaansavonden in te dammen. Op verzoek van de politie voerde de gemeente een verbod in op openlijk drugsgebruik in de binnenstad. Wie openlijk harddrugs gebruikt in het centrum van Alkmaar, riskeert een boete van 420 euro. Ook heeft de gemeenteraad ingestemd met een messenverbod. Sinds januari is het verboden een mes op zak te hebben in Alkmaar.