Radio scholenfusie Bergen

De gemeenteraad van Bergen heeft donderdagavond gesproken en gestemd over de scholenfusie tussen de Van Reenenschool en de Lucebertschool. Zoals verwacht staat de raad achter het collegevoorstel om de nieuwe school te huisvesten in het gebouw van de Lucebertschool aan het Zakedijkje in Bergen. Het is een keuze die vooral bij de Van Reenenschool veel losmaakt. GroenLinks en VVD zijn OOk van mening dat het traject niet goed is verlopen.

De ’schoolstrijd’ in Bergen is wat de politiek betreft beslist. Nu de gemeenteraad donderdagavond zijn mening heeft gegeven, zal het college van b en w schoolkoepel Isob adviseren de Van Reenenschool en de Lucebertschool te fuseren en te huisvesten in het gebouw van de Lucebertschool aan het Zakedijkje.
De fusie zelf lijkt voor alle betrokkenen een logische stap. Maar de keuze voor de locatie van de fusieschool riep emoties op. Wethouder Marco Wiesehahn zette de argumenten voor het Zakedijkje nog maar eens uiteen. Het is de locatie met het meeste draagvlak: de grootste medezeggenschapsraad, de meeste ouders en docenten, de in de gebouwen gehuisveste kinderdagverblijven en de leiding van de Isob kiezen voor de Lucebertschool, somde hij op. Maar hij wilde de minderheid, die kiest voor de Van Reenenschool, geen onrecht aandoen. ,,Er komt minder levendigheid in de kern, het is een serieuze emotionele keuze.” Verder stelde Wiesehahn dat de Lucebertschool als locatie het meest efficiënt is en dat de keuze het best is voor het openbaar onderwijs. Want een grondige verduurzaming van de Van Reenenschool zou ’een partijtje flipflop’ opleveren met verhuizen en verbouwen.

Schoolplein
De meeste fracties konden zich uiteindelijk vinden in de keuze. Paul Korremans van het CDA waarschuwde voor verkeersproblemen in de wijk, Klaas van der Kaaij van D66 vond het schoolplein erg krap worden voor twee scholen met samen meer dan 300 kinderen. Het college gaat daar nog naar kijken.

Het gebouw van de Van Reenenschool aan het Spaanschepad.
Het gebouw van de Van Reenenschool aan het Spaanschepad.
© Archieffoto jjfoto.nl / Jan Jong

Twee partijen maakten een andere keuze. Rob Bloemkolk zei namens GroenLinks vooral moeite te hebben met de participatie en de handelwijze van Isob. ,,Veel ouders zijn afgehaakt. Dat een meerderheid voor het Zakedijkje is, geeft een vertekend beeld, want veel leerlingen van de Van Reenenschool zijn sinds het bekendmaken van de fusie in 2021 al vertrokken. Toen was de schade al berokkend.” Collega Jan Grondhout (VVD) bevestigde dat. ,,Sindsdien heeft de Van Reenenschool 56 leerlingen minder. En de Lucebertschool ook acht, dus die is daar niet beter van geworden. Isob heeft gewacht met de fusie tot de Lucebertschool groter was geworden.”

Wiesehahn stelde dat het college ook niet gelukkig was met de werkwijze van Isob en ’in het proces heeft ingegrepen’. ,,Anders was de ellende nog veel groter geweest.”

Als de Isob inderdaad de keuze voor het Zakedijkje maakt, is er wellicht nog weerstand te verwachten van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad van de Van Reenenschool, die tegen deze locatiekeuze is.