RADIO Bours gemeenteraad Castricum

De Castricumse XR-activiste Jiska Bours is toegetreden tot de gemeenteraad van Castricum. Ze neemt tijdelijk de raadszetel in van Groenlinks-fractievoorzitter Gerard Brinkman, die drie maanden op fietsvakantie is. Hij keert eind juni weer terug in de gemeenteraad. Twee jaar geleden was Bours nog betrokken bij de bezetting van het gemeentehuis van Castricum en nam nam regelmatig deel aan de blokkades van de A12 in Den Haag en de A10 in Amsterdam. Ze ziet geen tegenstelling tussen haar toetreding tot de gemeenteraad en haar activisme voor XR

 

 

Bours is een bekend gezicht van klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR). Met XR nam ze het afgelopen jaar meermaals deel aan de terugkerende blokkades van de A12 in Den Haag en de A10 in Amsterdam. „We stoppen niet voordat de fossiele subsidies van tafel zijn gehaald”, zei ze daarover eerder tegen deze krant.

Lees ook: XR-activist Jiska (46) voelde ’groeiend ongeduld’ en blokkeerde al zeven keer de A12. ’Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid’

Klimaatnoodtoestand
Recent demonstreerde XR nog bij de benoeming van de nieuwe burgemeester Ben Tap. De klimaatactivisten dreigden de benoemingsceremonie te verstoren en eisten dat de gemeente de ’klimaatnoodtoestand’ uit zou roepen.

Bours zegt dat zij bewust niet aan die actie heeft deelgenomen. „Ik wil mijn activisme en functie als raadslid graag gescheiden houden, want ik moet wel oprecht raadslid kunnen zijn. Wat betreft het verstoren van de benoeming weet ik sowieso niet of dat een actie is die persoonlijk bij mij past. Zo zit XR ook in elkaar: je kunt meedoen als je wilt, maar je mag je net zo goed afzijdig houden van acties waar je je niet fijn bij voelt.”

Bezetting
In 2022 was Bours wel betrokken bij de bezetting van het gemeentehuis van Castricum. Met deze actie wilden de activisten de gemeente destijds ook al zo ver krijgen om de ’klimaatnoodtoestand’ uit te roepen. „Uiteindelijk werd dat niet gezien als een bezetting, er is ook niemand bij aangehouden”, zegt Bours nu daarover. „Ik was daar als woordvoerder, maar ik heb het stadhuis verlaten toen we gevorderd werden om weg te gaan.”

Lees ook: Plotseling liggen de ’geketende’ milieuactivisten dan toch buiten voor het gemeentehuis in Castricum: ’Balen dat het zo is gelopen’

Bours ziet geen tegenstelling tussen haar toetreding tot de gemeenteraad en haar activisme voor XR. „Het zijn verschillende paden die bewandeld moeten worden voor het zelfde doel: zodat we de transitie kunnen maken naar een positieve, groene economie en een hoopvolle toekomst – in plaats van eentje die gevuld is met onzekerheid.”

Ze geeft aan nog steeds achter de methodes van XR te staan: „Wat mij betreft zijn dat allemaal democratische methodes om je stem te laten horen. De acties die we uitvoeren zijn niet gericht tegen een gemeenteraad of tegen het bestuur, maar voor een goede zaak.”

Agenderen
Zal Bours, nu ze raadslid wordt, het uitroepen van de ’klimaatnoodtoestand’ agenderen in de gemeenteraad? Dat denkt Bours niet. „Ik volg de agenda van de fractie voor de komende maanden. Zeker omdat ik er maar een korte periode zit, zal ik vermoedelijk geen punten gaan agenderen. Ik neem een aantal dossiers voor Gerard Brinkman waar, die zit helemaal niet zo in de groene hoek, dat gaat meer over openbare ruimte en verkeer.”

Maar, zo geeft ze aan: „Mocht het onderwerp op de agenda worden gezet, dan zou ik er wel heel erg voor zijn om te erkennen dat er sprake is van een klimaatcrisis.”

Blokkade
Extinction Rebellion heeft aangekondigd vrijdagmiddag de N205 voor het provinciehuis in Haarlem te zullen blokkeren. De blokkade is een gezamenlijke actie van XR en Kappen met Kolen om sluiting van de cokesfabrieken bij Tata Steel af te dwingen.

Een gesprek met gedeputeerde Jeroel Olthof, die aangaf de cokesfabrieken niet eigenhandig te kunnen sluiten, wist de activisten niet op andere gedachten te brengen. De verwachting is dat de blokkade zal starten om 13 uur.

Tip de redactie
Reageer →
Nieuws update?
Iedere middag het laatste nieuws in je inbox.