Alkmaarder die broer in Bergen neerstak trekt hoger beroep in

 

(36) die de long van zijn broer doorboorde met een stanleymes krijgt twee jaar cel, hoger beroep ingetrokken

De verdachte stak en sneed zijn broer met een mes. Daardoor liep het slachtoffer een diepe wond in zijn rechterlong op.

Het Openbaar Ministerie en ook de 36-jarige verdachte A. A. uit Alkmaar heeft het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Alkmaar, die A. veroordeelde tot een celstraf van 24 maanden waarvan 12 voorwaardelijk wegens een poging doodslag, ingetrokken. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bekend gemaakt.
Vrijdag stond de strafzaak in hoger beroep op de rol maar deze is afgedaan met het besluit dat partijen zich kunnen vinden in de straf van de rechtbank van 5 oktober 2023.

Eerder was het OM in beroep gegaan omdat het de straf te laag vond. De officier van justitie had zes jaar cel geëist voor de rechtbank omdat het ervan uit is gegaan dat de verdachte zijn broer doelbewust heeft gestoken en dus gehandeld heeft met ’vol opzet’. Na het appel van het OM heeft ook de verdachte beroep aangetekend.

De strafzaak zag op de steekpartij die vorig jaar februari in het ouderlijk huis van verdachte in Bergen plaatsvond. In het gezin, waar nog één kind van de zeven in het totaal thuis woonde, was al langere tijd sprake van relationele spanningen tussen de ouders. De rest van de familie werd in de strijd betrokken.

Lees ook: ’Het is stom van mij geweest, dat ik een stanleymes had meegenomen’, zegt de verdachte die zijn broer in zijn rechterlong stak vanwege familieruzie

Op die bewuste dinsdagavond was er opnieuw ruzie, waarbij ook het latere slachtoffer – de 22-jarige broer van A.- aanwezig was. De zaak escaleerde, waarna de broer in Alkmaar – de latere verdachte – werd gebeld. Toen hij het huis van zijn ouders binnenkwam, liep de zaak direct uit de hand.

Stanleymes
De verdachte zou met een uitgeschoven stanleymes in zijn hand op zijn broer zijn afgestormd waardoor een worsteling ontstond. De twee vielen op de grond, waarna het mes de broer raakte. Het slachtoffer bleek een lange snee in zijn lijf te hebben met twee doorgesneden ribben en ook de rechterlong van de 22-jarige was geraakt.

Lees ook: Alkmaarder sneed zijn broer tijdens een ruzie met een stanleymes. Nu moet hij de cel in

A. ontkende bewust op zijn broer te hebben ingestoken. En ook zijn familie heeft in getuigenverklaring gezegd dat A. geen stekende beweging heeft gemaakt. De rechtbank schrijft in het vonnis dat A. zijn broer niet opzettelijk heeft gestoken. Wel verwijt zij A. dat hij met een uitgeschoven mes het huis is binnen gegaan, waardoor hij de kans liep dat hij iemand ernstig zou kunnen verwonden. Temeer omdat de ruimte waarin iedereen zich bevond klein was. Om die reden vindt de rechtbank voorwaardelijke opzet tot de dood bewezen.