RADIO: verdachte vertelt details Alkmaarse schietpartij 15 december 2022

De man die wordt verdacht van twee Alkmaarse schietpartijen in december 2020 heeft details verteld voor de rechter. De 22-jarige man uit Castricum bekende dat hij op 15 december 2022 een oudere vrouw in de wijk De Hoef twee keer in haar hoofd schoot. Hij zei dat hij haar aanvankelijk alleen maar bang wilde maken, en ook dat hij niet onder de drugs zat, zoals hij eerder verklaarde. De man wordt er ook van verdacht een dag eerder een man in de borst te hebben geschoten. De verdachte zit nu in voorarrest maar het gaat volgens zijn advocaat zo goed dat hij graag wil worden vrijgelaten tijdens zijn strafproces.

,,In principe heb ik het wapen eerst bij haar hoofd gehouden om haar bang te maken”, vertelde de in Beverwijk geboren verdachte tijdens zijn slotwoord over het moment dat hij een 76-jarige bewoonster van de Willem Hedastraat tweemaal in haar slaap schoot. Ook gaf hij aan dat hij op 15 december 2022 niet onder invloed was van wiet of pillen, terwijl hij dat eerder wel zou hebben verklaard.

Borst
Een dag eerder zou G. in dezelfde buurt een 46-jarige man in de borst hebben geschoten. Daarnaast wordt G. wapenbezit verweten. Beide slachtoffers overleefden, maar liepen wel letsel op.

De 22-jarige verdachte is na de schietpartij opgenomen in het Pieter Baancentrum (PBC). Advocaat Anthony Leigh vroeg de rechtbank om de rapporteurs die verslag hebben uitgebracht over de psychische gesteldheid van zijn cliënt. Volgens Leigh gaat het momenteel aanzienlijk beter met zijn cliënt, en heeft G. inmiddels inzicht in zijn eigen problematiek.

Vrij
Hij vroeg daarom ook om G. voorlopig vrij te laten uit voorlopige hechtenis. De officier van justitie gaf aan enigszins overvallen te zijn door dat verzoek, en vond dat Leigh dat met de zaaksofficier had moeten bespreken.

De Haarlemse rechtbank neemt uiterlijk dinsdag een beslissing over de verzoeken van de raadsman.