De Oogvereniging Noord-Holland heeft flinke kritiek op een nieuwe wandelroute in Dijk en Waard. De wandelroute werd vorig jaar geopend en loopt van het Stadshart naar andere delen in Dijk en Waard. De route voert over een volgens de Oogvereniging smal bruggetje en bevat uitstekende obstakels waar iemand met slecht of geen zicht zich flink aan kan bezeren. de vereniging heeft eerder al aangeboden om ervaringsdeskundigen mee te laten denken en tests uit te voeren. Daar is niet op ingegaan.
Ze moeten de openbare ruimte verfraaien, maar de koolkopjes op de wandelroute langs de Zuidtangent in Heerhugowaard zorgen voor problemen bij mensen die blind of slechtziend zijn. Zij kunnen immers tegen de sierstenen aan lopen, met mogelijk letsel tot gevolg.
Dat stelt Oogvereniging Noord-Holland, de belangen- en patiëntenorganisatie voor mensen met een oogaandoening die streeft naar een inclusieve, toegankelijke samenleving. De vereniging, die een openbare ruimte wil zonder onnodige obstakels, heeft een brief geschreven naar de gemeenteraad van Dijk en Waard.
De vereniging richt haar pijlen op de Band van Dijk en Waard. Dit is de wandelroute van het Stadshart naar andere delen in Dijk en Waard, die vorig jaar werd geopend. Deze wandelroute moet verschillende gebieden in Dijk en Waard dichter bij elkaar brengen.
Kanaalpark
De eerste fase tussen het Stadshart en het Stationskwartier is klaar, maar uiteindelijk moet de Band van Dijk en Waard verder worden doorgetrokken naar de Westdijk en overgaan in het Kanaalpark. Kenmerkend voor de inrichting van de openbare ruimte is een flinke stenen band. Daarnaast zijn er verschillende bankjes geplaatst en is er groen aangelegd.
Een van de koolkopjes.
Een van de koolkopjes.
© Foto Erna Faust/Fay Quant
Op de gehele route zijn ook verschillende vierkante blokken met daarop de afbeelding van een kool geplaatst. Het koolkopje – een idee van het bureau KuiperCompagnons – verwijst naar de eeuwenlange traditie van de koolteelt in het gebied. Verder zijn er op de wandelroute enkele bruggetjes aangelegd.
De vereniging heeft moeite met zowel de koolkopjes als de bruggetjes. Wim Scherpenisse is lid van de Oogvereniging en is zelf slechtziend. Hij wist niet dat het ging om koolkopjes. ,,Voor mij zijn het zuilen met een uitsteeksel. Het probleem is dat je als je met je taststok over het wandelpad gaat dan kan het lijken alsof er geen obstakel is, maar vervolgens kun je je knie er tegenaan stoten.”
De bruggetjes op de wandelroute zijn volgens de Oogvereniging niet veilig.
De bruggetjes op de wandelroute zijn volgens de Oogvereniging niet veilig.
© Foto Erna Faust/Fay Quant
De bruggetjes zijn volgens Scherpenisse te smal. ,,Wanneer je hier als persoon met slecht zicht moet uitwijken, val je er makkelijk van af. De wethouder heeft aangegeven dat er een opstaande rand zal komen, maar een leuning is natuurlijk het beste.”
Teleurstelling
Oogvereniging Noord-Holland is teleurgesteld over de uitvoering van de wandelroute. Volgens Voorzitter Annemarie de Hoogt heeft de vereniging in een eerder stadium aangeboden om ervaringsdeskundigen mee te laten denken tijdens de uitvoering en tests uit te laten voeren om de toegankelijkheid te waarborgen. ,,Hier is geen gehoor aan gegeven. Dit wekt teleurstelling op in de betrokken gemeentemedewerkers, projectleiders en omgevingsmanagers.”
Volgens De Hoogt zou een mogelijke oplossing kunnen zijn om de sierstenen een kwartslag draaien of deze naar achteren te verplaatsen, zodat de belemmering van de gidslijn wordt opgeheven. Ze doet een dringend verzoek op de gemeenteraad om de situatie te verbeteren.
In een reactie laat de gemeente Dijk en Waard weten dat bij het ontwerpen van de openbare ruimte afstemming plaats vindt met meerdere partijen en belanghebbenden, waaronder Visio. ’Als blijkt dat de ervaring in die openbare ruimte anders wordt ervaren dan we vooraf hebben bedacht, gaan we daar graag over in gesprek. Begin april is er contact geweest met Visio en de Oogvereniging over de ontwikkeling van de openbare ruimte richting het Stationsgebied’.