Radio heiloo raad station

De volledige gemeenteraad Heiloo is van mening dat de kiosk en het toilet op het station van Heiloo moeten blijven. Het college krijgt daarom de opdracht om met spoorbeheerder Prorail te gaan praten over de aangekondigde opknapbeurt van het station. Daarbij wordt de kap van het station vernieuwd en vergroot, maar verdwijnen de kiosk en het toilet. Volgens ProRail is dat nodig om meer ruimte voor de reiziger te creëren. Maar volgens de raad is het meer een afwaardering dan een opknapbeurt.

 

Hessel Hiemstra van het CDA begreep dat niet helemaal. „Als het aantal reizigers gaat groeien, verwacht je juist meer service”, zei hij in een toelichting op zijn voorstel om met Prorail te gaan praten. „Maar dit is juist een afbouw van de voorzieningen.” Hij bracht in herinnering dat de gemeenteraad van Heiloo juist méér openbare toiletten in het dorp wil, met name in de buurt van winkelcentrum ’t Loo en het Stationsplein. „Snelle actie van het college is noodzakelijk, zodat het plan kan worden bijgesteld.”

Afgewaardeerd
Dat college was bij monde van wethouder Ronald Vennik ook verrast: „We hebben een ruimtelijk ontwerp gehad, maar dit was ons daarbij niet opgevallen.” „Het is een teken dat station Heiloo wordt afgewaardeerd”, vond Annemarieke Nierop van de PvdA. „Ik hoop dat het met de voorzieningen juist beter wordt in plaats van slechter.” „Het voelt paradoxaal”, zei Sybren van Dokkum van D66. „Meer reizigers, maar minder voorzieningen. Er moet juist in de kwaliteit van het openbaar vervoer geïnvesteerd worden.”

„Kiosk en wc moeten blijven”, stelde Arjen Vroegop van de VVD. „En als Prorail dan toch bezig is, dan graag ook een ingang aan de zuidkant van het perron. Daar los je dan ook meteen een deel van het fietsenprobleem mee op.”

Alle fracties steunden de oproep voor behoud van wc en kiosk. Een voorstel van GBH om met Heiloo aan te sluiten bij het vuurwerkreferendum in Alkmaar haalde het niet.