RADIO herbruikbare bekers

De Alkmaarse horeca gebruikt tijdens de viering van Koningsnacht en -dag alleen herbruikbare bekers voor bier, wijn en andere dranken. Voor de bekers moet een euro statiegeld worden betaald. Een grote kan waarmee de eigen beker van worden gevuld kost vijf euro statiegeld. Tijdens de viering van Alkmaars Ontzet is er met de herbruikbare bekers getest en de ervaringen daarvan zijn meegenomen in de AANSTAANDE viering.

„Het zal was tijd vergen voordat de vaste bezoekers gewend zijn aan het inruilen van een plastic beker”, vermoedt Karin Hiemstra, voorzitter Koninklijke Horeca afdeling Alkmaar. „Wie drank bij een van de cafés bestelt, betaalt voor de eerste beker een eenmalige milieubijdrage van een euro. Het is herbruikbaar, dus als het leeg is, wordt-ie weer ingeleverd. Tijdens de viering van Alkmaar Ontzet hebben we het vorig jaar op 6, 7 en 8 oktober al uitgeprobeerd. Daar hebben we van geleerd en ik ga ervan uit dat het nu gestroomlijnd zal verlopen.”

Koningsdag en -nacht wordt gevierd in de binnenstad en in Alkmaar-Overstad.
Koningsdag en -nacht wordt gevierd in de binnenstad en in Alkmaar-Overstad.
© Illustratie Alkmaar Prachtstad

De bezoekers zullen er mee moet leren leven dat ze hun onverwoestbare bierbekers terug moeten brengen, zodat ze niet nog een een keer een euro extra moeten afrekenen voor het bestelde drankje. „Ik verwacht geen grote problemen”, aldus Hiemstra. „Ook niet bij groepen van wie er eentje een rondje met bier wil halen. Iemand levert een blad met lege glazen in en neemt een blad met volle glazen mee terug.”

Als voorzitter is Hiemstra blij dat nagenoeg alle horeca-uitbaters van Alkmaar op een lijn zitten. „De ondernemers aan het Waagplein, de Platte Stenenbrug, het Ritsevoort, het Hofplein, de Paardenmarkt en het Victoriepark doen bijna allemaal mee en dat geldt ook voor de eigenaren van de cafés om de pleinen heen.”

Milieubijdrage
Sil Vendel van café ’t Hartje op het Waagplein voorziet vrijdag en zaterdag geen grote problemen. „Naast de hardplastic bekers gebruiken veel horecazaken een jug of pitcher van hardplastic. Dat is een schenkkan voor anderhalve liter bier waarmee de bezoekers hun eigen beker steeds bij kunnen vullen.” Voor een jug moet een milieubijdrage van vijf euro worden afgerekend.

De bierbekers van hardplastic met een inhoud van twintig centiliter.
De bierbekers van hardplastic met een inhoud van twintig centiliter.
© Foto’s greencups

De hardplastic bekers zijn met een inhoud van twintig centiliter aan de kleine kant, erkent Vendel. „Ze zijn ingekocht door de gemeente en waarschijnlijk zijn er bij het bedrijf dat ze levert maar een beperkt aantal maten beschikbaar.”

De cafés en andere etablissementen aan het Waagplein incasseren hetzelfde bedrag voor het bier. „Voor een beker is dat 3,70 euro en voor een jug van anderhalve liter 28,50 euro. Die prijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen die op festivals worden gerekend met als belangrijkste verschil dat er op de pleinen geen entree wordt geheven. Een kaartje daarvoor kost tegenwoordig tussen 60 en 100 euro.”

Ten opzichte van voorgaande jaren zullen veel horeca-ondernemers aanpassingen hebben gedaan. „We hebben bij de bars weer spoelmedewerkers nodig die ervoor zorgen dat bekers schoon zijn”, weet Vendel. „Lange tijd is het bier in wegwerpplastic werd getapt en dat gebeurt helemaal niet meer.”

Een juk of een pitcher voor anderhalve liter bier.
Een juk of een pitcher voor anderhalve liter bier.
© Foto greencups

De gemeente Alkmaar geeft op haar eigen website duidelijkheid over de aanpak tijdens Koningsnacht en -dag. „Bezoekers krijgen bij de deelnemende ondernemers en organisatoren hun drankjes aangeboden in een herbruikbare beker. Voor deze beker wordt één euro gerekend. De volgende bestellingen worden weer in de herbruikbare beker geschonken, waarbij alleen de prijs van het geschonken drankje wordt gerekend.”

De herbruikbare bekers worden geleverd door het bedrijf Greencups. Taco Kuiper is namens de gemeente verantwoordelijk voor de inkoop. „Er staan 242.000 bekers en 4.400 pitchers klaar, dus we hebben een flinke voorraad.” Dat een beker van twintig centiliter aan de kleine kant zou zijn, bestrijdt Kuiper. „Het is de eigen keuze van de Alkmaarse horeca.”’

Nog even wachten en de tent staat vol feestgangers.
Nog even wachten en de tent staat vol feestgangers.
© jjfoto.nl / Jan Jong

’Piekomzet van rookwaar op Koningsdag’
Het merendeel van de kleinere Alkmaarse ondernemers in de binnenstad houdt zaterdag tijdens de Koningsdag de winkels gesloten. Een uitzondering is Cigo Kuijper, de sigarenzaak aan de Breedstraat. Een bewuste keuze, zegt eigenaar Mike Kuijper. „De manager van de Jumbo-supermarkt attendeerde mij erop dat de Jumbo geen rookwaarafdeling meer heeft. In het verleden was zijn ervaring dat er juist op Koningsdag een piek in de omzet van rookwaren zat.”

„Ik heb onder het personeel geïnformeerd of ze wilden werken op Koningsdag en dat was geen probleem. We gaan het tussen negen en vier uur ’s middags proberen en daarna storten wij ons in het feestgedruis.”

De markt gaat zaterdag niet door vanwege de viering van Koningsdag. Grotere winkelketens als Blokker, Xenos en Kruidvat zijn ’s ochtends open en sluiten de deuren aan het begin van de middag. De Hema aan de Langestraat blijft de hele dag dicht. Veel winkels die snacks, vis, broodjes of andere etenswaren verkopen zijn de hele dag geopend.