RADIO provincie herstel natuur

De provincie heeft een aanvraag van 110 miljoen euro gedaan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met het geld wil de provincie kwetsbare natuurgebieden herstellen in onder andere Schoorl. Het gaat dan vooral om het terugdringen van de effecten van teveel stikstof. Met een eerdere subsidie werden kerven in de duinen gemaakt, er wordt nu gedacht aan nog een extra doorgang voor het water.

In samenwerking met natuurorganisaties kunnen dan de komende zes jaar bijvoorbeeld projecten worden uitgevoerd in de duinen van Texel en Schoorl.

De provincie wil in totaal 150 maatregelen nemen om natuur te helpen herstellen van stikstof. Rosan Kocken (gedeputeerde natuur) ziet in de natuurgebieden de effecten van te veel stikstof. „Bepaalde planten groeien extra sterk en verdringen kwetsbare soorten planten. Met dit geld kunnen we grote stappen zetten om onze natuur te herstellen. We pakken overwoekering aan, we verbeteren de waterkwaliteit en we zorgen voor het behoud van het unieke open duinlandschap.”

Spaarnwoude
Met geld van een eerdere aanvraag in 2021 (44 miljoen) worden in Spaarnwoude bossen opgeknapt en krijgen de Vechtplassen installaties om fosfaat uit het water te halen. In de duinen van het Noordhollands Duinreservaat zijn grote doorgangen gemaakt, zogeheten kerven, zodat zand van het strand het duingebied in kan waaien. Het zand bevat veel kalk dat belangrijk is voor duinplanten en dieren die in de duinen leven. In de nieuwe plannen is boven de huidige kerven nog een doorgang voorzien, meldt de provincie. De precieze locatie daarvan is nog niet bekend.