RADIO overlast verward persoon

Het aantal overlastmeldingen van incidenten waarbij personen met verward of onbegrepen gedrag zijn betrokken, is vorig jaar met 17 procent toegenomen. Dat blijkt uit data van de politie in de regio en het CBS. Het totale aantal overlastmeldingen is vrijwel gelijk gebleven. Alkmaar is koploper op het gebied van overlast door verwarde personen, gevolgd door Dijk en Waard. In Bergen is de problematiek minder groot.

Een enkele keer moet een speciale politie-eenheid worden opgeroepen om verwarde mensen die een gevaar vormen uit hun woning te halen.
Een enkele keer moet een speciale politie-eenheid worden opgeroepen om verwarde mensen die een gevaar vormen uit hun woning te halen.
© Archieffoto Michel van Bergen

De cijfers zijn ietwat vertekend, omdat over hetzelfde incident regelmatig meer meldingen binnen komen. Andere kanttekening is dat de politie zulke kwesties beter registreert dan vroeger.

Lees ook: Man in bompak en een robot inspecteren verdacht pakket in clubhuis van het spoorwegpersoneel in Alkmaar. 58-jarige NS-medewerker aangehouden

Waar verward gedrag in de regio Alkmaar de nummer een overlastoorzaak is, neemt geluidshinder plek twee in. Toch is sprake van een afname met ruim 21 procent: in 2023 is hiervan 1705 keer melding gemaakt, tegenover 2161 keer het jaar ervoor: een min van 456.

Dronkenschap
Het aantal incidenten rond jeugdoverlast is licht gestegen (van 1524 naar 1575), evenals de hoeveelheid klachten over overlast door openbare dronkenschap en drugsgebruik: 961 (was 923).

Voor onacceptabel gedrag door dak- of thuislozen werden agenten in de regio Alkmaar vorig jaar 607 keer om assistentie gevraagd. Het jaar daarvoor lag dat aantal nog op 655.

In de woning van een vrouw die onbegrepen verdrag vertoond, zijn de ramen gesneuveld.
In de woning van een vrouw die onbegrepen verdrag vertoond, zijn de ramen gesneuveld.
© Archieffoto Michel van Bergen

Agenten hebben hun handen vol aan het afhandelen van overlastmeldingen door personen met verward of onbegrepen gedrag. En de politie kampt al met capaciteitsproblemen en een hoge werkdruk. Daarom wordt in overleg met onder meer gemeenten, GGZ en andere (zorg)partners bekeken of de verantwoordelijkheid voor deze specifieke groep in de toekomst beter kan worden gedeeld.

Lees ook: Politie heeft handen vol aan verwarde personen: ’Bijstaan zinvoller dan bestraffing’

Stoornis
Het gaat vaak om mensen die meerdere problemen hebben, zoals een psychische stoornis, verslaving, verstandelijke beperking en/of schulden. Deze personen bijstaan is in de ogen van de politieleiding beter dan bestraffen.