Wereldwinkel Bergen viert jubileum met Fairtrade Festival en docufilms 🗓

Wereldwinkel Bergen viert haar 35-jarig bestaan in het weekend van 11 en 12 mei met een Fairtrade Festival rondom de Ruïnekerk én de vertoning van twee documentaires over natuur en kernenergie.

Op zaterdag 11 mei worden bij Filmtheater Cinebergen twee documentaires vertoond die de thema’s goede bodem en kernenergie onder de aandacht brengen. Om 10:45 uur wordt ‘Onder het Maaiveld’ vertoond. Deze docufilm laat zien wat er in het groot moet gebeuren met de bodem, door zich te concentreren op de wereld om ons heen en die direct onder onze voeten. Daar krioelt het van de beestjes die een een belangrijke rol spelen bij de bovengrondse natuur. De makers van deze documentaire hebben onder andere gefilmd op landerijen in beheer bij Herenboeren Duinstreek Bergen. Een vertegenwoordiger van de stichting verzorgt een inleiding.

Om 13:30 uur snijdt de organisatie het gevoelige thema kernenergie aan. De film ‘Nuclear Now’ van Hollywood-regisseur Oliver Stone gaat in op de voortdurende angst voor kernenergie en de misinformatie die er over heerst. Stone kreeg toegang tot de nucleaire industrie in Rusland, Frankrijk en Amerika en onderzocht de voordelen, nadelen en de vooroordelen. Er is na de vertoning een gesprek met Jelle Oving, nucleair ingenieur bij de onderzoeksreactor in Petten. Kaartverkoop voor de beide films gaat via de website van Filmtheater Cinebergen.

Zondag 12 mei is er rondom de Ruïnekerk een kleurrijke markt met bijzondere deelnemers en inspirerende producten. Er zijn standhouders met biologische bloembollen, divers handwerk en werk van designers. Kinderen kunnen zich in allerlei wereldse kleuren laten schminken, er zijn ook een imker met een keur aan honingproducten en kraampjes met vintagespullen. Ook de stichting Herenboeren Duinstreek is op de markt aanwezig.

Verder zijn er op de vrij toegankelijke markt activiteiten voor kinderen en leerzame workshops . Vanaf 13:00 uur geven artiesten optredens op het een podium, met onder andere Braziliaanse samba en Senegalese percussie.

van tot
Gepland kunst & cultuur ingezonden