De Alkmaarder die in 2019 betrokken was bij cocaïnesmokkel, hoeft niet terug de cel in. In een hoger beroep bepaalde het gerechtshof dat zijn drie maanden voorarrest genoeg waren, vanwege zijn geringe rol en dringende persoonlijke omstandigheden. Zijn drie handlangers kregen geen clementie voor de invoer van bijna 7 kilo cocaïne, tussen waterzakken met tropische vissen. Zij moeten nog 16 tot 35 maanden zitten.
In hoger beroep heeft het hof bepaald dat zij nog 16 en 35 maanden moeten zitten. Alleen de 36-jarige Alkmaarder hoeft vanwege zijn geringere rol en zeer dringende persoonlijke omstandigheden niet terug de gevangenis in. De drie maanden die hij samen met de medeverdachten in voorarrest heeft gezeten, vindt het hof voldoende. Wel hangt hem 21 maanden celstraf boven het hoofd als hij binnen nu en 2 jaar weer in de fout gaat.
De verdachten zijn veroordeeld voor de invoer van 6,6 kilo cocaïne. De coke zat verstopt in dozen met levende tropische vissen die vanuit Colombia naar Nederland waren ingevoerd. In totaal werden 41 dozen met tropische vissen in beslag genomen. In vijf daarvan zat een dubbele bodem met daarin een gele vloeistof wat later 6,6 kilo cocaïne bleek te zijn.
De vier mannen gingen tegen hun veroordeling van celstraffen tot 48 maanden in hoger beroep. Ze vonden hun straf te hoog en twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van hun strafzaak zeiden alle vier dat zij hun leven gebeterd hadden. Ze waren niet meer de persoon van vier jaar geleden. Allen werkten aan een nieuwe toekomst, met werk, nieuwe relaties en andere plannen. Opnieuw de cel in moeten, zou betekenen dat al die nieuwe stappen en plannen voor niets waren geweest.
Het hof ziet het belang van de vier verdachten, maar vindt de drie maanden die de mannen in voorarrest hebben gezeten, voor drie van hen te kort. Daarvoor zijn de feiten te ernstig, volgens het arrest.
Afgeluisterd
De invoer werd ontdekt nadat begin september 2019 er bij de politie een melding binnen kwam dat de Beverwijker en de Amsterdammer betrokken zouden zijn bij buitenlandse drugstransporten. Beide mannen werden nog diezelfde dag geobserveerd en afgeluisterd waardoor ook twee Alkmaarders in beeld kwamen. Via telefoons werd gecommuniceerd over een hoeveelheid drugs verstopt in een lading levende tropische vissen dat vanuit Colombia die dag op Schiphol was aangekomen. De lading werd met bestelbusjes bij het KLM Dierenhotel opgehaald en naar een loods in Amsterdam gereden waar de verdachten door de politie in de kraag werden gegrepen.