RADIO confrontatiemonitor Castricum

De fietsenstalling bij station Castricum krijgt een zogenaamde confrontatiemonitor, een scherm waarop bewakingsbeelden live te zien zijn. De NS hoopt dat het potentiële dieven afschrikt als ze zien dat ze in beeld zijn. Net als in de rest van het land worden ook in Castricum veel fietsen gestolen, meer dan in buurgemeenten Heiloo en Uitgeest. Hoe lang de proef met de confrontatiemonitor gaat duren is niet bekend.

Om fietsendieven af te schrikken, gaat de NS een proef doen met ’confrontatiemonitoren’ bij de ingangen van bewaakte stallingen op enkele stations in Nederland. Eén van de stations die is uitgekozen om mee te doen aan deze proef, is station Castricum.
Een ’confrontatiemonitor’, dat klinkt een stuk spannender dan het is. Het betreft een scherm waarop live bewakingsbeelden worden uitgezonden, net zoals wel eens boven het toegangspoortje van een supermarkt hangt. Wie het poortje binnengaat, ziet tegelijkertijd zichzelf op het scherm.

„De bedoeling is dat de fietsendieven zo zien dat ze in beeld zijn”, zegt NS-woordvoerster Anne van der Wel. „We hopen dat het een afschrikwekkend effect heeft op fietsendieven.”

De bewaakte fietsenstalling – een afgesloten ruimte – is nu al voorzien van camera’s, maar zonder confrontatiemonitor. Met een ov-chipkaart kunnen gebruikers via de poortjes naar binnen, maar ongewenste gasten kunnen ook binnenkomen met een geanonimiseerde kaart (eentje die niet op naam staat).

Castricum is een van de stations waar de proef van start gaat.
Castricum is een van de stations waar de proef van start gaat.
© jjfoto/Vincent de Vries

Forse toename
De Fietsersbond Castricum maakt zich al langer zorgen over fietsendiefstallen op het station. Alex van der Leest van de Castricumse Fietsersbond, bekeek de cijfers over bij de politie geregistreerde fietsendiefstallen van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). „Die laten zien dat in 2023 de fietsendiefstallen in Castricum fors zijn toegenomen, net als overigens in de rest van het land.”

Vooral in vergelijking met buurgemeenten Heiloo en Uitgeest springt de toename in Castricum in het oog, zegt Van der Leest.

De oorzaak van deze stijging, weet Van der Leest niet. „Daarover kan ik alleen maar speculeren”, zegt hij. „Er zijn nu natuurlijk meer e-bikes, misschien dat dieven dat inmiddels ook allemaal begrepen hebben. Ze stropen natuurlijk eerst de plekken af waar ze makkelijk hun slag kunnen slaan, zoals bij het station in Castricum.” De Fietsersbond heeft de NS het afgelopen jaar tweemaal per brief verzocht om maatregelen te nemen tegen fietsendiefstal op het station.

Lees ook: Forse toename fietsdiefstal: ’Hogere opbrengst, lagere pakkans en lagere straf’

Bewaking
Het Castricumse station lijkt inderdaad een goede plek voor fietsendieven om hun slag te slaan. In het afgelopen jaar, van april 2023 tot april 2024, zijn er door de politie in totaal 133 fietsendiefstallen geregistreerd bij station Castricum, zegt politiewoordvoerster Roxy Meints-Spaargaren.

Ook in de bewaakte fietsenstalling geldt: zet je fiets goed op slot.
Ook in de bewaakte fietsenstalling geldt: zet je fiets goed op slot.
© jjfoto/Vincent de Vries

Dit verbaast Alex van der Leest niet. „Het is algemeen bekend dat er meer wordt gestolen op en rond treinstations, daar staan ook meer fietsen, dus daar is meer te vinden voor de dieven. En daar kunnen ze ook ongestoord hun gang gaan, wat niet zo hoeft te zijn als er fysieke bewaking op het station aanwezig zou zijn.”

De Fietsersbond pleit daarvoor. „In de bewaakte stalling verwacht je dat je fietsen veilig staan, en daar gaan vooral mensen met een dure fiets naartoe. Dat weten de dieven ook. Een fysiek bewaakte stalling is natuurlijk altijd het beste en dat zouden wij het liefste zien”, zegt Van der Leest.

Proef
Fysieke bewaking komt er niet, maar binnenkort start dus wel een proef met confrontatiemonitoren. Het is voor het eerst dat de NS deze proef doet, zegt NS-woordvoerster Van der Wel. De schermen zullen later dit jaar geplaatst worden. Niet alleen Castricum, ook stations in Den Haag en Helmond doen mee aan de proef.

De stalling is al voorzien van poortjes en camerabewaking.
De stalling is al voorzien van poortjes en camerabewaking.

Hoe lang de proef zal duren, weet de NS nog niet. „We hebben minimaal een aantal maanden nodig om het effect te meten”, zegt NS-woordvoerster Van der Wel. „Afhankelijk van de uitkomsten kijken we dan verder.”

Of de politie denkt dat de schermen zullen helpen? De woordvoerster van de politie benadrukt dat de NS de keuze heeft gemaakt om de schermen te plaatsen, en niet de politie. „Wel weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat nudging werkt”, zegt ze. „Hierbij confronteer je personen en stuur je op een subtiele manier hun keuzes. Zo’n confrontatiebord is daar een vorm van.”

Alex van der Leest van de Fietsersbond, heeft er zijn twijfels bij: „Misschien dat het wel even helpt, maar als zo’n scherm er een tijdje hangt, ben ik bang dat niemand er meer naar kijkt.”