De gemeente Alkmaar eist 1,4 miljoen euro terug van Huyswaert Zorg. daar worden mogelijk ook nog claims van Dijk en Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo aan toegevoegd. De zorgpartij heeft stelselmatig meer zorg gedeclareerd dan is geleverd. Het is maar de vraag of en hoe het geld terugkomt. De financiële situatie van de onderneming is onbekend en Huyswaert Zorg is inmiddels overgenomen door Embrace the Future.
Maar het is de vraag of er nog iets te halen valt.
In de zomer en het najaar van 2023 zijn respectievelijk eerst het jeugdcontract en daarna het contract voor persoonsgebonden budgetten (pgb) met Huyswaert Zorg ontbonden. Aanleiding was een negatief advies op een integriteitsonderzoek (Bibob) naar de eigenaar.
De zorgpartij had verspreid door de binnenstad van Alkmaar locaties voor zo’n veertig jongeren en (jong)volwassenen vanaf 15 jaar, die daar met ambulante hulp konden wonen. Maar er is stelselmatig meer zorg gedeclareerd dan geleverd, stelt Alkmaar. Daarom wordt 971.000 euro teruggevorderd voor gelden uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (via de Wmo kun je een pgb aanvragen) en 434.000 voor jeugdhulp over de jaren 2020 tot en met de eerste helft van 2023. Het gaat in totaal om 1.405.000 euro.
Signaal
De eigenaar zal eerst door een sommatiebrief worden aangeschreven. De reactie daarop bepaalt de verdere procedure. Het college wil met de terugvordering een signaal afgeven dat ’het bewust niet of onvoldoende leveren van zorg niet lonend is’.
Het is maar de vraag of en hoe het geld terugkomt. De financiële situatie van de onderneming is bij de gemeente onbekend en Huyswaert is inmiddels overgenomen door het Heerhugowaardse Embrace the Future.
Lees ook: In problemen geraakte Huyswaert Zorg bestaat niet meer, overname door Embrace the Future uit Heerhugowaard
Het is de eerste keer dat de gemeente op dergelijke wijze zorggelden probeert terug te krijgen. Het college sorteert voor op een civiele procedure als betaling uitblijft. Die zal naar verwachting negen tot twaalf maanden duren.
Middelen
Vorige maand zei Huyswaert-woordvoerder Bram Ruiter tegen deze krant:. ,,Huyswaert Zorg BV, had zich graag en gemotiveerd willen verdedigen tegen deze vordering maar zij hebben geen financiële middelen meer om een advocaat in te huren om zich te kunnen verdedigen.’’
Ruiter was donderdagmiddag niet bereikbaar voor vragen van deze krant. Annelies Mulder, die eerder als advocaat en woordvoerder optrad namens Huyswaert, zegt niet te kunnen spreken namens het bedrijf. Het is onduidelijk of zij Huyswaert nog juridisch bijstaat.
Oktober vorig jaar stelde de rechter Huyswaert nog deels in het gelijk bij een aangespannen kort geding: Alkmaar mag zich niet meer publiekelijk negatief uitlaten over Huyswaert. De gemeente ging in hoger beroep, maar die zaak is al meermaals uitgesteld. De zaak is aangehouden tot 4 juni 2024, zegt het gerechtshof in Amsterdam.
Er vallen geen inwoners meer onder de zorg van Huyswaert.
Alkmaar heeft aan Dijk en Waard en de BUCH-gemeenten aangeboden om hun vorderingen mee te nemen. Daarvoor moeten de verschillende colleges besluiten tot een overeenkomst van lastgeving.
Lees ook: Gemeente Alkmaar: onderdak gegarandeerd voor jongeren die Huyswaert-woning moeten verlaten. Zorgbedrijf hekelt gang van zaken