Genieten voor treinliefhebbers: honderd jaar oude Jaap rijdt langs

Voor treinliefhebbers was het donderdag genieten. Precies 100 jaar nadat de NS een nieuwe reeks elektrische passagierstreinen in gebruik nam, werd met een van twee overgebleven motorwagens een rondrit door Noord-Holland gemaakt, met een tussenstop in Heerhugowaard. Op Bevrijdingsdag komt de mC9002 bijgenaamd Jaap opnieuw langs. Er zijn nog kaarten voor deze speciale rit.

“Het is uniek dat we deze 100-jarige nog in ons midden hebben en weer op het spoor rijdt”, vertelt Hans Altena aan Weeff, mediapartner van Streekstad Centraal. Altena is secretaris van Stichting 2454 Crew, die een collectie historische treinen beheert, waaronder de prachtige elektrische motorwagen mC9002, beter bekend als ‘Jaap’.

“In de begin jaren ’20 van de vorige eeuw begon de NS, die direct een grote inhaalslag wilden maken. Onder het motto van stoom naar stroom kwamen er nieuwe treinen in Nederland”, vervolgt Altena. De reeks Materieel ’24 werd geboren, in het kort Mat’24. “Op 2 mei 1924 reed de eerste over het Nederlandse spoor. Wij hebben dit treinstel ongeveer twee jaar in bezit, en hebben het in onze Haarlemse werkplaats volledig opgeknapt.” (tekst loopt door onder de foto)

Nog even wat poetswerk voorafgaand aan de jubileumrit met Jaap. (foto: 2454 Crew)

Jaap is vernoemd naar de ‘tractieopzichter’ van het NS-depot Eindhoven die hem redde. “De directie had gedicteerd dat alle treinen van dit type gesloopt moest worden. Het was voor Jaap Mol een soort missie om de trein te bewaren”, vertelt de secretaris geanimeerd. “Maar elk jaar hield de direct een toezichtronde. Dan werd ie heel stiekem ergens anders heen gereden.”

Jaap is na de restauratie in het kader van NS 150 jaar ondergebracht bij het spoorwegmuseum in Hoorn. Er was in het Utrechtse spoormuseum geen plek bij de enige andere motorwagen en de twee tussenwagens die de sloopronde overleefden. “Alleen zijn deze niet rijklaar, waardoor we zonder deze wagens op en neer rijden.”

Donderdag mocht Jaap weer in actie komen. Mooi gepoetst en versierd werd hij voor de bijzondere rondrit eerst met de museumstoomtram naar het station gereden, en hield 2454 Crew-voorzitter Michiel Dermois een toespraak. Daarna reed was het eindelijk zo ver en mocht Jaap naar Amsterdam CS naar Haarlem rijden, om vervolgens met een stop in Heerhugowaard terug te keren naar zijn standplaats. (tekst gaat verder onder de foto)

Jaap op Station Amsterdam CS tijdens de rondrit in het kader van het 100-jarig bestaan van de reeks Mat’24. (foto: 2454 Crew)

Op Bevrijdingsdag zal de mC9002 weer een lange rit maken. Zondag pendelt de trein enkele keren over het traject Leiden – Den Haag HS, waar hij vroeger jarenlang trouw dienst deed. Helaas zonder de wagens in Utrecht, betreurt Hans Altena, maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn nog kaarten voor de pendelritten én voor de ritten Hoorn – Den Haag HS en vice versa. Kijk hiervoor op stichting2454crew.nl.